Preminuo legendarni dizajner bolida Gerard Ducarouge

Radio sa Stewartom, Sennom....

Preminuo legendarni dizajner bolida Gerard Ducarouge

Gerard Ducarouge, dizajner bolida, preminuo je u svojoj 73. godini. Njegovu karijeru obilježili su između ostalog bolidi za Jackiea Stewarta i Ayrtona Sennu.

Ducarouge je karijeru počeo 1960. godine, radeći za Matru prvu na bolidima Formule 3, kasnije Formule 2.
Francuz je svakako bio jedan od najzaslužnijih za titulu koju će osvojiti Stewart 1969. godine. Nakon toga je Ducarouge radio na Matrinim bolidima koji su nastupali u Le Mansu i koji su slavili tri godine zaredom.
z Matre Docarouge prelazi u Ligier za koji stvara bolid koji je pobedio 1977. godine u Švedskoj.

Dvije godine kasnije na kratko odlazi u Alfa Romeo, da bi sredinom 1983. godine otišao u Lotus. Od 1986. godine počinje saradnja sa velikim Sennom, Lotus u to vrijeme Renaultove motore mijenja Hondinim. Ducarouge nudi određene inovacije u svijetu Formule 1.

Negdje na kraju karijere Docarouge se vraća u Francusku, prvo u Larrousse, nakon toga u Liger, dok je posljednji posao imao opet u Matri gdje je imenovan direktorom za međunarodni razvoj, uključujući i razvoj Renault Espacea.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.