Ricciardo pobjednik fenomenalne utrke u Mađarskoj

Alonso drugi, Hamilton treći

Ricciardo pobjednik fenomenalne utrke u Mađarskoj

Australac Daniel Ricciardo je pobjednik fenomenalne utrke na VN Mađarske koja se danas vozila na Hungaroringu. Do svoje druge pobjede u karijeri, vozač Red Bulla je došao ispred Fernanda Alonsa i Lewisa Hamiltona. Australac je uz odličnu strategiju odvezao svoju, možemo slobodno napisati, trku karijere, dok je drugo mjesto Alonsa "teško" kao i pobjeda Ferrarija. Lewis Hamilton je također obavio ogroman posao jer je došao do postolja, nakon što je krenuo iz pit linea.

Nico Rosberg je poveo utrku, Bottas se probio pored Vettela koji je već u prvom krugu ušao u duel sa Alonsom za treće odnosno četvrto mjesto. Button je držao petu poziciju, iza njega su bili Ricciardo, Hulkenberg, Massa. Hamilton je imao problema sa nezagrijanim kočnicama pa je odmah proklizao. Većina bolida je koristila intermediate gume s obzirom da je dobrim dijelom staza bila mokra. 

Stvari su se počele mijenjati nakon što je Šveđanin Ericsson prvi "pozvao" safety car na stazu već nakon devet krugova. Pod safety carom je odustao i Grosjean. U McLarenu su odlučili ostaviti intermediate gume, za razliku od svih ostalih. Novi restart smo imali u 13-tom krugu, Button je prošao
Ricciarda, ali ne zadugo s obzirom na različitu strategiju sa gumama. Australac je vodio, dok je iza njegovih leđa bilo dosta gužve. Prvo su kontakt imali Vettel i Pereza, odnosno Perez i Hulkenberg. Lewis Hamilton se vrlo rano spustio već do sedmog mjesta i jasno je dao do znanja da niti danas ne odustaje od postolja.

Sergio Perez je izletio u 23. krugu pa se opet poredak poprilično promijenio. Od trenutka kada se povukao safety car sa staze, gledali smo taktička nadmudrivanja ekipa koja su potrajala do samog kraja. Daniel Ricciardo je držao prvo mjesto dvadeset krugova prije kraja, njegova prednost u odnosu na Alonsa je bila veća od 15 sekundi, ali se nakon novog ulaska u boks spustio četiri mjesta ispod.

Nico Rosberg ostao je dva kruga duže u boksu od Australca. Po izlasku bio je prisiljen krenuti u lov na vozače ispred sebe, Raikkonena i Massu, ali uspio je vrlo brzo. Na vrhu je i dalje Alonso držao prvo mjesto, ispod sekunde zaostatka su bili Hamilton i Ricciardo. U najboljem položaju je bio Ricciardo koji je imao svježe gume, pa je razumljivo da je Australac agresivan u u tom finišu. U sjajnom manevru Ricciardo prolazi Hamiltona, nakon toga i Alonsa koji je držao prvo mjesto sve do dva kruga prije kraja.

I dok je Australac odjurio prema drugoj pobjedi ove sezone, Alonso, Hamilton i Rosberg su do posljednjih metara vodili borbu za preostala dva mjesta na postolju. Fernando Alonso je odradio veliki posao, zadržao je drugo mjesto, dok je Hamilton završio kao treći.

Rezultati VN Mađarske:
 1.  Daniel Ricciardo (Aus, Red Bull-Renault) 1h53m05.058s
 2.  Fernando Alonso (Spa, Ferrari) + 5.225
 3.  Lewis Hamilton (VBR, Mercedes) + 5.857
 4.  Nico Rosberg  (Nje, Mercedes) + 6.361
 5.  Felipe Massa (Bra, Williams-Mercedes) + 29.841
 6.  Kimi Raikkonen (Fin, Ferrari) + 31.491
 7.  Sebastian Vettel (Nje, Red Bull-Renault) + 40.964
 8.  Valtteri Bottas (Fin, Williams-Mercedes) + 41.344
 9.  Jean-Eric Vergne (Fra, Toro Rosso-Renault) + 58.527
10.  Jenson Button (VBR, McLaren-Mercedes) + 1:07.280
11.  Adrian Sutil (Nje, Sauber-Ferrari) + 1:08.169
12.  Kevin Magnussen (Dan, McLaren-Mercedes) + 1:18.465
13.  Pastor Maldonado (Ven, Lotus-Renault) + 1:24.024
14.  Daniil Kvyat (Rus, Toro Rosso-Renault) + 1 krug
15.  Jules Bianchi (Fra, Marussia-Ferrari) + 1 krug
16.  Max Chilton (VBR, Marussia-Ferrari) + 1 krug
Odustali:
Esteban Gutierrez  (Mex, Sauber-Ferrari) 33 krug
Kamui Kobayashi    (Jap, Caterham-Renault 25 krug
Sergio Perez       (Mex, Force India-Mercedes) 23 krug
Nico Hulkenberg    (Nje, Force India-Mercedes) 15 krug
Romain Grosjean    (Fra, Lotus-Renault) 11 krug
Marcus Ericsson    (Sve, Caterham-Renault) 8 krug

Ukupni poredak:
1. Nico Rosberg (Nje, Mercedes) 202
2. Lewis Hamilton (VBR, Mercedes) 191
3. Daniel Ricciardo (Aus, Red Bull-Renault) 131
4. Fernando Alonso    (Spa, Ferrari) 115
5. Valtteri Bottas    (Fin, Williams-Mercedes) 95

Poredak konstrutkora:
1. Mercedes 393
2. Red Bull-Renault 219
3. Ferrari 142

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.