Roma i Coma pobjednici ovogodišnjeg Dakara

Roma ipak ispred Peterhansela

Roma i Coma pobjednici ovogodišnjeg Dakara

Španjolci Nani Roma (Mini) i Marc Coma (Ktm) pobjednici su ovogodišnjeg izdanja pustolovnog relija Dakar koji je završio u Valparaisu u Čileu.

Roma je slavio u konkurenciji automobilista s pet minuta i 38 sekundi prednosti ispred drugog Francuza Stephanea Peterhansela (Mini), koji je čak 11 puta slavio na Dakaru. Nani Roma ima već jednu pobjedu na Dakkaru, slavio je 2004. godine ali u konkurenciji motociklista. Od 2009. godine nastupa u konkurenciji automobilista, prošle godine je bio četvrti, godinu ranije drugi.

Coma je ostvario gotovo dva sata bolje vrijeme od drugoplasiranog zemljaka Jordija Viladomsa (Ktm) u konkurenciji motociklista. Ovo je četvrta pobjeda Španca u posljednjih pet godina.

Uoči posljednje, 13. etape, koja se vozila od La Serene do Valparaisa, Peterhansel je imao 26 sekundi prednosti u odnosu na Romu, ali Španjolac se uspio vratiti na vrh na kojemu je i proveo većinu ovogodišnje utrke.

Inače, pobjednici posljednje etape bili su Južnoafrikanac Giniel De Villiers (Toyota) u konkurenciji automobila i Španjolac Joan Barreda Bort (Honda) kod motociklista.

Automobili:
1. Nani Roma/Michel Perin (Špa/Fra/Mini) + 50:44:58
2. Stephane Peterhansel/Jean Paul Cottret (Fra/Fra/Mini) + 5:38
3. Nasser Al-Attiyah/Lucas Cruz (Kat/Špa/Mini) + 56:52
4. Giniel De Villiers/Dirk Von Zitzewitz (JAR/Njem/Toyota) + 1:19:07
5. Orlando Terranova/Paulo Fiuza (Arg/Por/Mini) + 1:27:44

Motocikli:
1. Marc Coma (Špa/Ktm) 54:50:53
2. Jordi Viladoms (Špa/Ktm) + 1:52:27
3. Olivier Pain (Fra/Yamaha) + 2:00:03
4. Cyril Despres (Fra/Yamaha) + 2:00:38
5. Helder Rodrigues (Por/Honda) + 2:11:09

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.