Rosberg prekinuo dominaciju Hamiltona

Prvi pole nakon Abu Dhabija

Rosberg prekinuo dominaciju Hamiltona

Po prvi put ove sezone Lewis Hamilton neće startati sa pole positiona. Najbolje vrijeme u kvalifikacijama za VN Španije ovaj put je imao Hamiltonov timski kolega, Nico Rosberg. Prvi put će startati sa najbolje startne pozicije nakon Abu Dhabija prošle godine. Treće mjesto u današnjim kvalifikacijama je pripalo Sebastianu Vettelu.

Bolidi Mercedesa su dominirali tokom kvalifikacija i bilo je samo pitanje ko će na kraju završiti na prvom mjestu, Hamilton ili Rosberg. Na kraju je Rosberg imao najbrži krug 1:24.681. Rosberg je već na početku treće sesije postavio najbolje vrijeme koje Hamilton do kraja kvalifikacija nije dostigao. Sve što je svjetski prvak napravio bio je krug u vremenu 1:24.948.

Ferrari nije mogao parirati Mercedesu danas, iako je Vettel završio na trećem mjestu. Međutim, njegov zaostatak je bio skoro osam desetinki. Bottas u Williamsu je odradio dobre kvalifikacije, završio je kao četvrti, dok su Sainz i Verstappen na vrlo dobrom petom, odnosno šestom mjestu. Kada je u pitanju poredak ostalih vozača unutar najboljih deset. Raikkonen je sedmi, Kvyat osmi, Massa deveti, dok je posljednji u ovom društvu Daniel Ricciardo.

Nakon prve sesije, kvalifikacije su završile za vozače Manora Stevensa i Merhija, zatim Pereza i Hulkenberga te Ericssona. U drugom dijelu kvalifikacija smo po prvi put ovog vikenda imali krugove ispod 1:26s. Taj rezultat je bio prevelik zalogaj za Grosjeana, Maldonada, Alonsa, Buttona i Nasra.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.