Rosberg tri od tri, Vettel sjajan, Hamilton tek sedmi

Velika nagrada Kine

Rosberg tri od tri, Vettel sjajan, Hamilton tek sedmi

Njemački vozač u bolidu Mercedesa Nico Rosberg ostvario je novu pobjedu ove sezone i to za Veliku nagradu Kine.

Trka nije dobro počela za ekipu Ferrarija jer je Kimi Raikkonen prebrzo ušao u prvu krivinu te je došlo do kontakta između njega i vozača Red Bulla Daniila Kvyata nakon čega je Kimi morao u boks te je pao na samo začelje.

Slične probleme u prvoj krivini imali su i njegov timski kolega Sebastian Vettel te Lewis Hamilton koji su također nakon kontakta pali na samo začelje.

Situaciju je najbolje iskoristio Australac u Red Bullu Daniel Ricciardo koji je uspio doći do prvog mjesta ispred Nice Rosberga. Ipak, standarnim slijedom događaja i on je veoma brzo ušao u probleme jer mu je već u trećem krug pukao zadnji lijevi pneumatik pa ga je to koštalo gubljenja nekoliko pozicija te odlaska u boks. 

Jedini od favorita koji nije imao problema je Nico Rosberg te je on vrlo brzo povećao svoju prednost na prvom mjestu. Vettel, Hamilton i Raikkonen su se počeli sa posljednjih mjesta probijati prema samom vrhu, a to je najbolje radio Vettel koji je brzo došao na mjesta koja donose bodove.

Nešto kasnije probudili su se i Hamilton te Raikkonen koji su došli nadomak petog mjesta. Kimi je krajem trke dobio direktan duel protiv aktuelnog svjetskog prvaka te je u tom trenutku došao do petog mjesta dok je šesti umeđuvremenu bio Massa, a Hamilton je pao na 7. poziciju.

Najbolju trku od favorita, ne računajući Rosberga, imao je Vettel koji se domogao drugog mjesta, dok je sjajan bio i Kvyat koji je završio na pobjedničkom postolju i to kao trećeplasirani. Četvrtu poziciju zauzeo je njego timski kolega Ricciardo.

Rosbergu je ovo bila treća pobjeda u isto toliko voženih trka ove sezone te čak šesta računajući i kraj prošle. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi