Rosberga ništa ne može iznenaditi

Treći pole zaredom za Rosberga

Rosberga ništa ne može iznenaditi

Iako spori Hungaroring ne garantuje uzbuđenj, današnje kvalifikacije bez obzira što su završile očekivanim pole positionom jednog od dva bolida Mercedesa, su bile vrlo zanimljive.

Lewis Hamilton je vrlo rano odustao jer se njegov Mercedes zapalio, Raikkonen nije prošao u Q2, dok je Magnussen završio u zaštitinoj ogradi nakon što je kratko počela padati kiša početkom trećeg dijela. To su stvari koje su obilježile današnje kvalifikacije za VN Mađarske.

Lewis Hamilton je dominirao na slobodnim treninzima, imao je najbolje vrijeme na sva tri, ali je kvalifikacije završio nakon pet minuta. I zadnjeg dijela njegovog Mercedesa se pojavio dim i plamen. Britanac je na vrijeme napustio bolid i to poprilično razočaran, jer opet mora na kraj startnog reda baš kao i prije sedam dana u Njemačkoj.

Veliku rekli bi tipičnu grešku posljednjih godina napravili su u Ferrariju. Kimi Raikkonen je ostao u boks na samom kraju prvog dijela kvalifikacija, kasnije je bilo kasno napraviti bilo šta nakon što je Jules Bianchi izgurao bivšeg svjetskog prvaka iz Q2. Ne treba niti napominjati, koliko je Raikkonen bio razočaran nakon svega. Pored njega i Hamiltona, dalje nisu prošli Pastor Maldonado, Marcus Ericsson, Max Chilton i Kamui Kobayashi.

Nakon drugog dijela kvalifikacija u autu su završili  Kvyat, Sutil, Perez koji je imao kvar na hidraulici, Gutierrez, Grosjean i Bianchi. Rosberg je držao prvo mjesto sa 1:23.310, dok su vozači Red Bulla kasnili oko tri desetinke.

Kiša je počela padati na samom početku trećeg dijela kvalifikacija, bolidi sa mekom komponentom guma su počeli proklizavati, a ceh je platio vozač McLarena Kevin Magnussen koji je neugodno izletio u zaštitinu ogradu na prvom zavoju. Kvalifikacije su nakratko prekinute, bolidi su ponovo bili na stazi koja je i pored kraćeg pljuska dobrim dijelom ostala suha. Vozači su na stazi koristili gume za suho, manjih problema su imali na početki i na kraju staze, ali ne velikih. Vettel, Bottas pa i Alonso su dobro vozili, ali nedovoljno da bi mogli ugroziti Nicu Rosberga na prvom mjestu.

Nico je deseti pole position u karijeri, treći zaredom osigurao sa 1:22.715, što je pola sekunde bolje vrijeme od vremena Sebastiana Vettela i Vlatteria Bottasa. Četvrti je bio Ricciardo, peti Alonso, šesti Massa, sedmi Button, osmi Vergne, deveti Hulkenberg, a deseti Magnussen.

Kvalifikacije za VN Mađarske:
 1.  Nico Rosberg (Nje, Mercedes) 1:22.715s
 2.  Sebastian Vettel (Nje, Red Bull-Renault) + 0.486
 3.  Valtteri Bottas  (Fin, Williams-Mercedes) + 0.639
 4.  Daniel Ricciardo  (Aus, Red Bull-Renault) + 0.676
 5.  Fernando Alonso   (Spa, Ferrari)  + 1.194
 6.  Felipe Massa      (Bra, Williams-Mercedes) + 1.508
 7.  Jenson Button     (VBR, McLaren-Mercedes)  + 1.579
 8.  Jean-Eric Vergne  (Fra, Toro Rosso-Renault) + 2.005
 9.  Nico Hulkenberg   (Nje, Force India-Mercedes) + 2.060
10.  Kevin Magnussen   (Dan, McLaren-Mercedes)
Q3 cut-off time:                       1m24.647s
11.  Daniil Kvyat       (Rus, Toro Rosso-Renault) 1:24.706  + 1.396
12.  Adrian Sutil       (Nje, Sauber-Ferrari) + 1.826s
13.  Sergio Perez       (Mex, Force India-Mercedes) + 1.901
14.  Esteban Gutierrez  (mex, Sauber-Ferrari) + 1.950
15.  Romain Grosjean    (Fra, Lotus-Renault) + 2.027
16.  Jules Bianchi      (Fra, Marussia-Ferrari) + 4.109
Q2 cut-off time:                       1m26.728s
17.  Kimi Raikkonen     (Fin, Ferrari  1:26.792s  +1.851s
18.  Kamui Kobayashi    (Jap, Caterham-Renault) 1:27.139  + 2.198
19.  Max Chilton        (VBR, Marussia-Ferrari) 1:27.819  + 2.878
20.  Marcus Ericsson    (Šve, Caterham-Renault) 1:28.643  + 3.702
21.  Lewis Hamilton     (VBR, Mercedes) bez vremena
22.  Pastor Maldonado   (Ven, Lotus-Renault) bez vremena

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.