Scheider odbranio naslov DTM prvaka
Scheider zasluženo slavi

Audi uzeo sve

Scheider odbranio naslov DTM prvaka

M. Maksimović

Utrkom na Hockenheimringu zaključena je još jedna sezona DTM-a. Naslov prvaka u izuzetno uzbudljivoj završnici odbranio je vozač Audija Timo Scheider koji je na posljednjoj utrci osvojio drugo mjesto. Na ovaj način je Audi ušao još jednom u istoriju, ovaj put kao prvi proizvođač automobila sa tri uzastopna naslova u DTM-u. U ukupnom poretku Scheider je na prvom mjestu na kraju imao pet bodova više od Garya Paffetta.

Upravo je Paffett, vozač AMG Mercedesa pobjedio na Hockenheimringu sa vremenom  1:06:01.702 ispred Scheidera koji je tokom cijele utrke vozio onoliko koliko je bilo potrebno,
pa je na kraju zaostao 01.043 sekunde za pobjednikom. Treće mjesto je pripalo drugom Britancu, Paulu Di Resti također u AMG Mercedesu.

Timo Scheider je ove godine ostvario tek dvije pobjede, ali je četiri puta završio na drugom  mjestu marljivo skupljajući bodove, dok je Garry Paffet slavio na tri utrke i niti jednom više nije bio blizu pobjedničkog postolja. Za ekipu Audija ovo je ukupno sedmi naslov od kako postoji DTM serija, četvrti od kako se ekipa vratila 2004.godine. Do sada su za Audi naslove osvajali Hans-Joachim Stuck (1991.), Laurent Aiello, (2002.), Mattias Ekström (2004.), Mattias Ekström,(2007.) i prošle godine Timo Scheider koji je u DTM stigao 2000.godine. U dva navarata je napuštao DTM seriju, 2005.godine kada je vozio A1 Grand Prix seriju odnosno FIA GT Championship.


'' Paffet je bio pravi suparnik, pobjedio je četiri puta, ali se još jednom u DTM-u potvrdilo da naslov ne osvaja onaj vozač koji ostvari više pobjede, već vozač koji marljivo sakupi što više bodova. Ovo je bio moj san za koji smo puno radili'' rekao je nakon utrke Timo Scheider.
U Audiju su svakako ponosni na ovaj rezultat jer niti jedna ekipa nema tri uzastopna naslova kao poklon za 100-ti rođendan.

'' Malo koja ekipa se može pohvaliti sa dva trostruka naslova u Le Mansu, odnosno sada tri u DTM-u. Ovaj je bilo najteže osvojiti rekao je Dr. Wolfgang Ullrich osoba koja je zadužena za odjel Motosporta u Audiju. U ekipnom poretku prva tri mjesta upravo su pripala Audiju


Inače posljednju utrku na Hockenheimringu pratilo je 155.000 gledalaca. I pogledajte samu završnicu :

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.