Slavlje Hamiltona na domaćoj stazi

Mercedesi izdržali i kišu

Slavlje Hamiltona na domaćoj stazi

Lewis Hamilton je pobjednik utrke za VN Velike Britanije. Današnja vožena na Silverstoneu je ponudila dosta uzbuđenja i svakako je bila jedna zanimljivijih u dosadašnjem dijelu sezone. Nico Rosberg je završio na drugom mjestu, Vettel na trećem.

Početak utrke ponudio je najviše uzbuđenja ove sezone. Felipe Massa je sjajno startao, bolid Williamsa se probio na prvo mjesto, ispred Bottasa, Hamiltona i Rosberga koji je nevjerovatno loše krenuo. Već na startu utrke odustali su Button, Grosjean, Maldonado, safety car se pojavio na stazi. U tim trenucima je Fernando Alonso otišao u boks kao bi zamijenio prednje krilo.

Uzbuđenja su se na zadovoljstvo ljubitelja Formule 1 nastavila  i u nastavku utrke. Hamilton je odmah pokušao napasti Massu, koji je odlično zatvorio prolaz, Lewis je morao jako kočiti što je iskoristio Bottas koji stiže na drugo mjesto. Nove žute zastavice su se pojavile nakon što je Verstappen izletio, Massa je pobjegao na sekundu Bottasu, ista razlika je bila između Bottasa i Hamiltona, odnosno Britanca i Rosberga. Bottas i Rosberg su spustili zaostatak, ali je Bottas dobio informaciju da ne napada timskog kolega.

Kada su u pitanju odlasci u boks, prvi je krenuo Raikkonen, vozio se 14. krug, istu stvar je napravio Vettel krug kasnije. Hamilton je otišao u boks u 20-tom krugu, u sljedećem idu i Massa i Rosberg, pa ih je prešao Hamilton. Massa i Rosberg su neočekivano imali duel po izlasku iz boksa, vozili su točak uz točak, iako je Nico čini se držao svoju ispravnu pitanju. Bottas je zadnji od ekipe iz vodećeg društvo išao u boks. Po povratku je Rosberg napao Bottasa ali se Finac odbranio.

Nakon 35 kruga kišobrani su na Silverstoneu bili uveliko otvoreni, vozači nisu odmah uzimali gume za kišu, ali su kako se vrijeme pogoršavalo, tako su vozači bili prisiljeni ići u boks. Počeo je lagani ples bolida na stazi, Rosberg je napravio grešku, nakon njega i Bottas. Nico je ipak uspio proći Massu, doći na drugo mjesto. Hamilton je također imao problema, ali nije skupio platio jedan izlazak sa staze. Iako je kiše sve više bilo na stazi, Rosberg je pritiskao Hamiltona, ali se poredak na vrhu mijenjao odlascima
u boks, jednog odnosno drugog vozača. Massa i Bottas su dobrim dijelom držali utrku pod kontrolom, ali su na kraju ostali bez postolja.

Njihovu borbu iskoristio je Vettel koji je na kraju bio treći. Kako je kiša otežala uslove na stazi tako se i poredak nije mijenjao.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.