Stoner silovito na početku
Australac je bio neuhvatljiv

VN Katara vožena večeras

Stoner silovito na početku

M. Maksimović

Australac Casey Stoner (Ducati) pobjednik je prve utrke svjetskog prvenstva klase MOTO GP koja je vožena u ponedeljak u Dohi. Stoner je potvrdio da je jednostavno nepobjediv na stazi Losail International na kojoj je upisao treću pobjedu zaredom.

Činjenica da je svjetski prvak Valentino Rossi zaostao više od sedam i pol sekundi govori kakvu smo utrku gledali na startu sezone. Utrku koja je praktički bila riješena već na samom startu, kada je Stoner iskoristio gužvu iza svojih leđa i stečenu prednost je bez većih problema. Treći je ciljem prošao timski kolega Valentina Rossija, Španaca Jorge Lorenzo (Yamaha) s više od 16 sekundi.  

Stoner je na startu utrke krenuo odlično za razliku od Rossija kojeg su pretekli Loris Capirossi (Suzuki) odnosno Jorge Lorenzo, ali je svjetski prvak vrlo brzo vratio drugu poziciju. Rossi je pokušavao uhvatiti Stonera dok se za treće mjesto vodila zanimljiva borba u kojoj su učestvovali Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso (Honda) i Loris Capirossi. Iskusni Capirossi je izletio u sedmom krugu, a Lorenzo je na kraju bio brži od Doviziosa kojeg je pretekao i Colin Edwards (Yamaha).

Od ostalih rezultata svakako treba spomenuti osmo mjesto rookiea, Finca Mike Kallia (Pramac Racing) koji je završio kao osmi dok je povratnik Sete Gibernau (Francisco Hernando) bio 13. U današnjoj utrci je nastupio i Nicky Hayden koji je u petak teško stradao na treningu. S obzirom na težak pada, 12. mjesto ne bi trebalo biti razočaravajuće.

Pobjedom u Kataru, Casey Stoner je stigao do 24 pobjede u karijeri, ukupno 17 u MOTO GP klasi dok je recimo, Valentino Rossi je slavio 13 puta.

Rezultati VN Katara:
1.Casey Stoner (Aus,Ducati) 42:53.984
2.Valentino Rossi (Ita, Fiat Yamaha) +7.771
3.Jorge Lorenzo (Špa, Fiat Yamaha) +16.244
4.Colin Edwards (SAD, Tech3Yamaha) +24.410
5.Andrea Dovizioso (Ita, Repsol Honda) +27.263
6.Alex De Angelis (SRM, Honda Gresini) +29.883
7.Chris Vermeulen (Aus, Suzuki) +33.627
8.Mika Kallio (Fin, Pramac Racing) +34.755
9.Toni Elias (Špa, Honda Gresini) +39.481
10.Randy De Puniet (Francuska, LCR Honda) +42.284

Ukupno poredak:
1.Casey Stoner (Aus,Ducati) 25
2.Valentino Rossi (Ita, Fiat Yamaha) 20
3.Jorge Lorenzo (Špa, Fiat Yamaha) 16
4.Colin Edwards (SAD, Tech3Yamaha) 13
5.Andrea Dovizioso (Ita, Repsol Honda) 11
6.Alex De Angelis (SRM, Honda Gresini) 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.