Sve je spremno za start 24 sata Le Mansa
Posebnu drž utrka donosi noću

Ovog vikenda se vozi legendarna utrka

Sve je spremno za start 24 sata Le Mansa

M. Maksimović

24 sata Le Mansa je najveća od svih automobilističkih utrka i ujedno je najstarija utrka izdržljivosti,a prvo izdanje datira još od 1923. godine.

Vozi se na 13 629 kilometara dugoj stazi "Circuit de la Sarthe" sastavljenoj od lokalnih cesta, koje se za potrebe utrke zatvaraju.Kroz istoriju je najviše pobjeda ostvario Porsche, ukupno 16, dok su na drugom mjestu Ferrari i Audi sa po devet.Najviše pojedinačnih pobjeda ima Tom Kristensen koji je slavio osam puta, čak šest puta zaredom, dok je po broju, ukupno šest na drugom mjestu Jacky Ickx.

Prošle godine se na pobjedničkom postolju ekipa Audi Sporta za koji je vozila trojka
Rockenfeller-Bernhard-Dumas.Ova postava će i ove godine voziti za Audi, a od poznatijih imena koja nastupaju ove godine, tu je Allan McNish,Anthony Davidson,Alexander Wurz,Marc Gené,Sébastien Bourdais, a tu su još Olivier Panis,Tiago Monteiro, Christian Klien, pa i Giancarlo Fisichella.

U kvalifikacijama je ove godine učestvovalo 56 posada.Najbolje vrijeme je imala druga posada Audija Marcel Fassler, Andre Lotterer i Benoit Treluyer, ispred branitelja naslova.Peugeot je završio na trećem mjestu.U toj postavi Peugeota, našli su se Sebastien Bourdais, Simon Pagenaud i Pedro Lamy.

Naravno, rezultate u kvalifikacijama u jednoj utrci koja traje 24 sata treba uzeti sa određenom dozom rezerve.Ova utrka koja će startati u 15 sati nosi sa sobom pregršt uzbuđenja, a direktni prenosi tokom noći omogučavaju vam da maksimalno uživate u ovoj utrci.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.