Teška nesreća Franchittia, stradali i gledaoci

Na utrci u Houstonu

Teška nesreća Franchittia, stradali i gledaoci

Nesreće pa i one teške u Indy Car seriji nisu ništa novo. Sjetite se samo Dana Wheldona koji je prije dvije godine poginuo u Las Vegasu. Ta tragedija se dogodila na ovalnoj poprilično lošoj stazi, a ono što je karakteristika upravo Indy Car serije su utrke na uličnim staza sa poprilično lošim asfaltnim podlogama.

Samo ove u kalendaru od 19. utrka, njih sedam se odvozilo po ulicama  St. Petersburga, Long Beacha, Sao Paula, Detroita, Toronta, Baltimorea, Houstona. Naravno da su staze i dobrim dijelom uske, dok su tribine sa gledaocima željnim spektakla poprilično blizu.

Tako se na posljednjoj utrci, ukupno predposljednjoj u kalendaru dogodila teška nesreća. Radi se utrci u Houstonu koja se vozila nedaleko od stadiona Houston Texansa, u Reliant Parku. Dario Franchitti je pokušao prići Japanca Takumu Satoa, ovaj se pokušao odbraniti nakon čega se u njegov bolid zabio Franchitti.

Bolid trostrukog pobjednika utrke 500 milja Indianapolisa se podigao i završio u zaštitnoj ogradi. Škot je zaradio tešek prelome, a dijelovim bolida su završili u publici gdje je povrijeđeno 15 osoba. Da nesreća bude još veća na dvojac u sudaru je naletio E.J. Viso, ali je on, kao i Sato, prošao bez povreda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.