Težak sudar obilježio prvu utrku Formule E

Heidfeld u zraku, di Grassi pobjednik

Težak sudar obilježio prvu utrku Formule E

Utrkom u Pekingu startala je dugo najavljivana prva sezona Formule E. Riječ je o utrci ekološki osviještenih bolida, koji snagu crpe isključivo iz električnih motora, pogonjenih ultra moćnim baterijama.

Prva utrka je vožena ulicima Pekinga a završena je opasnim sudarom i pobjedom Brazilca Lucasa di Grasija vozača ekipe Audi sport. Brazilac je iskoristio svoju priliku koja mu se ukazala nakon stravičnog sudara u posljednjem krugu utrke.

Do nesreće je došlo kada je Nick Heidfeld krenuo u napad na Nicolasa Prosta koji je udario nekadašnjeg F1 vozača. Heidfeld je izgubio kontrolu nad bolidom, naletio je na rubnik koji ga je lansirao u zrak poput rakete, pa je njegov okrenuti bolid završio u zaštitnoj ogradi. Srećom, Nick je prošao bez povreda.

" Samo da vam javim, sve je u redu. Dobro sam. Fizički. Ali, trebao sam osvojiti prvo mjesto. Sad nemam ništa " napisao je na twitteru Heidfeld.

Pored Lucasa di Grassija, na postolju na kraju prve utrke su se našli Francuz Franck Montagny i Britanac Sam Bird. Na startu smo imali deset ekipa i nekolicinu vozača koji su na određeni način imali iskustva u Formuli 1. Od iskusnije ekipe, tu su Jarno Trulli, Takuma Sato,  Nick Heidfeld, Sebastien Buemi,

Pobjedniku je pripalo 25 bodova, jedan bod Danielu Abtu koji je bio deseti. U kalendaru je za sada sigurnih devet utrka, naredna se vozi u Maleziji 22.novembra. Do kraja godine vozit će se još u Urugvaju, dok je posljednja u kalendaru najavljena za 27.juni u Londonu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.