Toyota pokorila konkurenciju

Na utrci 24 sata Nürburgring

Toyota pokorila konkurenciju

Teme:

Utrka izdržljivosti 24 Nürburgring ponudila je mnoštvo uzbuđenja, a pobjede su odijeli GAZOO Racing i Toyota Swiss Racing timovi u svojim klasama sa Lexusom LFA i Toyotom GT86.

24-sata Nürburgring je legendarna utrka, koja uživa ogromnu popularnost, prvenstveno zbog ekstremne kilometraže i jedinstvene konfiguracije same staze.

 

Ove godine Lexus i Toyota su se predstavili sa Lexusom LFA koji već nekoliko godina za redom niže uspjehe na Nürburgringu, uključujući i dvije pobjede u klasi tokom VLN utrka i Toyotinim novim sportskim modelom GT86.

 

Međutim, GAZOO Racing Lexus LFA tim se na samom početku utrke suočio sa nekoliko problema, ali je kasnije sve došlo na svoje, te je, uz postizanje najboljeg rezultata u jednom od krugova, osvojio prvo mjesto u klasi SP8 i 15. mjesto u generalnom poretku.

 

Toyotin model GT68 pokazao se kao odličan izbor za obje ekipe (GAZOO Racing i Toyota Swiss Racing), a tome u prilog ide podatak da je ovaj model osvojio dva prva mjesta u klasama SP3 i V3.

 

Inače, Toyota je u aprilu ove godine počela proizvoditi model GT86, a prije nekoliko dana ovaj je model po prvi put predstavljen u Evropi.  Uspjeh na Nürburgringu najavljuje svijetlu budućnost vozila u svijetu utrka, ali i kao modela za sportske i automobilske entuzijaste. Dolazak modela u Bosnu i Hercegovinu najavljen je za kraj ljeta.

 

Kada govorimo o ovogodišnjem izdanju jedne od najvećih utrka na svijetu, onda svakako treba spomenuti sjajnu ekipu Audija. Vozači Audija ostvarili su dvostruki trijumf. Prvo mjesto je osvojila postava u kojoj su vozili Marc Basseng, Christopher Haase, Frank Stippler i Markus Winkelhock. 

 

Oni su imali pola kruga prednosti ispred drugog Audija R8 u kojem su se smjenjivali Christian Mamerow, Michael Ammermüller, Armin Hahne i Christian Abt. Na najnižu stepeni pobjedničkog postolja na kraju se probila ekipa Mercedes SLS AMG GT3 kojeg su vozili Christiaan Frankenhout, Andreas Simonsen, Pierre Kaffer i Lance David Arnold. Podsjećamo, prva utrka 24 sata Nurburgringa vožena je 1970.godine i trijumf Audija na ovogodišnjoj bio je prvi u istoriji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.