Toyotini vozači drugi na utrci Dakar Rally

Toyotini vozači drugi na utrci Dakar Rally

M. Skaka

Vozači Toyote Hilux 4x4 u Toyota Imperial timu, Giniel de Villiers i Dirk von Zitzewitz, osvojili su drugo mjesto u ukupnom poretku na Dakar Rallyu, koji je završen u Čileu.

Na pobjednički tron najduže i najteže trke na svijetu su stali drugu godinu zaredom - prošle godine su osvojili treće mjesto. Također, drugu godinu zaredom su pobijedili u T1.1 klasi za „cross-country“ vozila s benzinskim motorom i pogonom na 4 točka. 

 

Nakon 14 etapa u Peruu, Argentini i Čileu, pređenih više od 4.000 km i dva prelaska Anda na visinama preko 4.000 metara, pobjednici Dakara iz 2009. su završili trku 42 minute nakon branilaca titule, Francuza Stephanea Peterhansela i Jeana Paul Cottreta u Miniju. Treći u ukupnom poretku za automobile su bili Rusi Leonid Novitskiy i Konstantin Zhiltsov u još jednom Miniju, koji su stigli na cilj 46 minuta nakon De Villiersa i Von Zitzewitza. 

 

Finalnoj etapi od 128 kilometara između La Serene i Santijaga su osvojili Španac Nani Roma i njegov suvozač Francuz Michel Perin u Miniju, Argentinac Orlando Terranova i Portugalac Paulo Fiuza u BMW-u X3 i Argentinci Lucio Alvarez i Roland Graue u još jednom Toyota Hiluxu južnoafričke izrade. De Villiers i Von Zitzewitz su bili četvrti. 

 

Ostala tri Toyota Hiluxa 4x4, napravljena u Hallspeed-u za Toyota Motosport, bila su među 92 automobila koja su stigla na cilj, od 153 koliko je započelo reli 5. januara u Limi. Alvarez i Graue su klasifikovani kao 10, australijsko-britanski dvojac Geoffrey Olholm i Jonathan Aston su bili 11, dok su Poljaci Adam Malysz i Rafal Marton bili 15.

 

„Ovo je sjajan rezultat za Toyota Motosport, kao i za južnoafrički Toyota Imperial Team“, rekao je vođa tima Glyn Hall, dodavši: „Sve ovo je postignuto bez značajnijih mehaničkih problema, što je dokaz legendarne izdržljivosti i pouzdanosti najprodavanijeg južnoafričkog pick-upa.“

 

„Ovo je nevjerovatan uspjeh Giniela, našeg počasnog Južnoafrikanca Dirka, kao i svakog člana našeg tima, zbog čijeg zalaganja i posvećenosti je i postignut ovako dobar rezultat. Osjećam se privilegovano što sam menadžer ovoj sjajnog tima“, kazao je Hall.

 

Toyota Motorsport se zahvaljuje svojim sponzorima, zvaničnim dobavljačima i tehničkim partnerima

Toyota, Imperial Toyota, Duxbury Netgear, SAA, SAA Cargo, Innovation Group, Toyota Financial Services, Blue Sky, Bosch, Castrol, DeWalt, Donaldson, Edgecam, 4x4 Mega World, Hallspeed, Mastercraft, Michelin, Mistral, NGK, Oakley, SKF, Spanjaard i TFM.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije