U Buenos Airesu starta 33. reli Dakar
Najveća avantura u svijetu auto - moto sporta

Treću godinu zaredom

U Buenos Airesu starta 33. reli Dakar

M. Maksimović

uz tradicionalnu Novogodišnju turneju ''Četiri skakaonice'', teniske turnire koji se igraju širom Australije, početak godine nam donosi i neizostavnu avanturu reli Dakar.

Treći put zaredom reli se vozi po Argentini i Čileu. Start relija je u Buenos Airesu, mjestu gdje će avantura završiti nakon 14.etapa  i pređenih više od 9.500 kilometara.Na startu bi se trebalo pojaviti 156 automobila, 186 motora, 38 quadova i 72 kamiona.Ovo, ukupno 33.izdanje relija Dakar donosi još teže i zahtjevnije etape kroz Ande, pješčane dine pustinje Atacame.

U konkurenciji automobila novih imena, kandidata za ukupnu pobjedu u odnosu na prošlu nema.
Volkswagen je pripremio ekipu sa Carlosom Sainzom možda i prvim favoritom, a tu su i Nasser Al - Attiyah i Mark Miller. Svakako treba spomenuti Giniela de Villersa u drugoj ekipi Volkswagena, Robbyja Gordona sa svojim Hummerom.

U konkurenciji motora ove godine imamo jednu novinu. Na Dakaru 2011.mogu samo nastupiti vozači čiji motori ne prelaze obim od 450 kubika pa bi u takvoj situaciju Cyril Despres i Marc Coma trebali biti glavni favoriti.

Podsjećamo da je idejni tvorac relija Dakar vozač Thierry Sabine koji se 1978.godine izgubio u pustinji.Od 1979.do 1994.godine reli je startao uobičajno iz Pariza, nakon čega su uslijedile promjena, pa je reli startao iz Granade,  Arrasa, Marseilla, Clermont-Ferranda, Barcelone, Lisabona, a nakon ubistva francuskih turista u Mauritaniji reli je i prvi put otkazan, odnosno naredne godine je prebačen na tlo Južne Amerike.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.