U Švedskoj starta nova WRC sezona
Loe brani sedmorostruki naslov

Uz nova pravila

U Švedskoj starta nova WRC sezona

M. Maksimović

Relijem u Švedskoj danas starta nova sezona WRC prvenstva koja će svoju završnicu imati u Velikoj Britaniji 13.novembra. Od ove sezone imamo nova pravila, a svakako je najvažnije smanjenje snage motora na 1.6 litara s direktnim ubrizgavanjem, u skladu sa Super 2000 pravilima.

Mašine će ekipe preuzimati od  tvorničkih proizvođača ili će ih moći homologirati ali uz vrlo jasna pravila.Citroen i Ford će korisiti nove modele automobila, Ford Fiestu RS WRC i Citroen DS3 WRC. Od ove sezone ćemo u WRC prvenstvu gledati i Mini Countryman WRC koji će se pojaviti na šest utrka i koji nam stiže iz britanska radionice Prodrive koja se proslavila Subaru Imprezom.

Također vrijedi spomenuti činjenicu da će se ove sezone koristiti šesto- stepeni sekvencijalni mjenjač umesto dosadašnjeg polu-atomatskog. od ekipa svakako vrijedi izdvojiti Citroen Total World Rally Team sa sedmorostrukim prvakom Sebastienom Loebom i Sebastienom Ogierom. Mikko Hirvonen i Jari-Matti Latvala voze za Ford Abu Dhabi World Rally Team. U postavi Mini Countrymana će biti Dani Sordo i Kris Meeke, za Stobart voze Matthew Wilson i Henning Solberg, Petter Solberg za svoj team, baš kao i Kimi Raikkonen za novoformirani ICE 1 Racing Team.

Prvi i jedini reli koji se vozi po snijegu starta u Karlstadu, ukupne dužine 2059 kilometara od toga 351 kilometar otpada na 22 brzinska ispita.Na posljednjem brzincu prvi put će se primijeniti novo pravilo Power Stage po kojem tri najbrža vozača osvajaju dodatne bodove.


WRC kalendar za sezonu 2011

1. Rally Sweden
10-13. februar

2. Rally Guanajuato Mexico
03-06. mart

3. Vodafone Rally de Portugal
24-27. mart

4. Jordan Rally
14-16. april

5. Rally d'Italia Sardegna
05-08. maj

6. Rally Argentina
26-29. maj

7. Acroplis Rally of Greece
16-19. jun

8. Neste Oil Rally Finland
28-31. jul

9. ADAC Rally Deutschland
28-21. avgust

10. Rally Australia
08-11. septembar

11. Rallye de France
29. septembar - 02. oktobar

12. RACC Rally de Espana
20-23. oktobar

13. Wales Rally GB
10-13. novembar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.