Uz kul izgled SUV-a: Opel predstavio novi Crossland X

Pregršt stila u gradskoj vožnji uz kul izgled SUV-a

Uz kul izgled SUV-a: Opel predstavio novi Crossland X

E. Čaušević
Teme:

Zastupnik Opela u utorak je u Zagrebu predstavio pretpremijerno novi model Crossland X koji će se u prodaji naći krajem šestog, odnosno početkom sedmog mjeseca ove godine.

Sedam dana nakon svjetske premijere na Salonu automobila u Ženevi Opel je ovaj model predstavio i u Zagrebu za tržište u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Novi Crossland X trebao bi biti nasljednik modela Meriva, ali je novina da će nastupiti kao crossover, a ne mali jedno volumen kako u mnogi očekivali. Također, novi Opel Crossland X postavljen je na zajedničku platformu s budućim Citroenom C3 Picassom i kao takav je prvi predstavljeni moder PSA/Opela.

Novi crosover će biti predstavljen u rastućem segmentu CUV-ova/SUV-ova. Nova linija X pridružuje se prodajnom hitu Opelu Mokki X. Crossland X ima povišen položan sjedišta, prostranu unutrašnjost i veliku prilagodivost. Glavna razlika između Mokke X i Crosslanda X jeste što je novi Opelov automobil prilagođeniji porodičnoj upotrebi, te dolazi samo sa prednjim pogodom. Također, dijeli osnovu s modelima iz PSA, a to su nadolazeći novi Peugeou 2008 i ranije spomenuti Citroen C3 Picasso.

Što se tiče opreme Opel je ponovo odradio posao, jer novi Crossland X ima napredni infoinment sistem koji je kompatibilan sa Android Auto i Apple CarPlayjem. Naravno tu je i standardni OnStar servis koji se može koristiti u zemljama Evropske Unije. Također, Crossland X ima panoramsku kameru koja je tu kao asistent vozaču pri parkiranju, mogućnosti sudara, prelasku trake, prepoznavanju znakova i još mnogo toga.

Što se tiče pogona benzinski motor s početka ponude je trocilindarski 1,2.litarski s 82 KS koji u prosjeku troši pet litara. Naredni je 1,2 Turbo i ekonomičnoj verziji ECOTEC-a od 110 KS koji će također prosječno trošiti oko pet litara. Od dizelskih motora tu su 1,6-litraš od 99 KS i najvećeg okretnog momenta od 254 Nm pri 1750/min koji prema tvorničkim navodima prosječno troši 3,8 litara (uz start/stop sistem 3,6 l) te isti motor, ali sa 120 KS i 300 Nm najvećeg okretnog momenta koji se zadovoljava s 4 litre na 100 km.

Radi automatski iznad 5 km/h i ispod 85 km/h. Od 5 to 30 km/h usporenje, kako bi se smanjila brzina sudara, iznosi is 0.9g. Od 30 to 85 km/h sustav usporava do maksimalna 22 km/h. Nakon toga vozač mora sam kočiti kako bi još više smanjio brzinu. Cijena novog Opel Crossland X još uvijek nije poznata, te će biti definirana u narednom periodu.

Vidi video!

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi