Velika pobjeda Doviziosa u Mugellu
Foto: EPA

Moto GP

Velika pobjeda Doviziosa u Mugellu

M. Šljivak

Italijan Andrea Dovizioso pobjednik je MOTO GP trke za Veliku nagradu Italije na stazI Mugello.

Vozač Ducatija je odradio vrhunsku trku i na kraju je sasvim zasluženo stigao do trijumfa ispred Španca Mavericka Vinalesa i sunarodnjaka Danila Petruccija. Četvrti je završio miljenik domaće publike Valentino Rossi.

Rossi je odlično ušao u trku. Uspio je da sjajnim startom dođe do prve pozicije, ali se tamo nije dugo zadržao. Ubrzo su ispred njega bili Maverick Vinales i Andrea Dovizioso, koji su iz kruga u krug lagano održavali prednost ispred legendarnog Doktora, kojem je iza leđa bio Danilo Petrucci.

Nije se Rossi predavao. Na 12 krugova prije kraja činilo se kao da može ugroziti vodeći dvojac, ali je po njega prijetnju predstavljao Petrucci, koji je bio sve brži iz kruga u krug. Dovizioso se ubrzo našao ispred Vinalesa i izgledao je nedostižno, dok se borba za ostale pozicije na pobjedničkim postoljima nastavila između Vinalesa, Rossija i Petruccija, koje uspio da pređe miljenika domaćih navijača, te da napadne i Vinalesovo drugo mjesto.

Uspio je vozač Ducatija da dođe ispred vodećeg u poretko Moto GP-ja. Vinales je otišao preširoko u jednoj krivini, što je danas sjajni Petrucci maksimalno iskoristio da dođe do drugog mjesta.

Ipak, Vinales drugo mjesto vratio na četiri kruga prije kraj, pa je borba ubrzo bila završena. Dovizioso je prošao prvi kroz cilj, na pobjedničkom postolju su se našli još Vinales i Petrucci, dok je četvrti završio Rossi.

Treba istaći da je veoma lošu trku odradio Dani Pedrosa koji je ispao  na krug prije kraja.

Drugim mjestom u Mugellu Vinales je ostao na prvom mjestu ukupnog poretka sa 105 bodova, drugi je Dovizioso sa 79, a treći je Valentino Rossi sa 75.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije