Velika pobjeda Jamiea McMurraya
Jamie McMurray

Vožena Daytonea 500

Velika pobjeda Jamiea McMurraya

M. Maksimović

I dok u Evropi pratimo pripreme i predstavljanja ekipa za novu sezonu, u popularnom NASCAR-u vožena je jedna od najvažnjih utrka Daytone 500. U dramatičnoj završnici pobjedio je ostvario Jamie McMurray koji je u vodstvo proveo tek dva kruga, ali ona dva najvažnija, dva posljednja.

McMurray je u samoj završnici pretekao Kevina Harvicka, nakog čega su uslijedili napadi Dalea Earnhardta Juniora, ali se vozač Earnhardt Ganassija Teama sjajano odbranio, ostvarivši najvažniju pobjedu u karijeri. Do sada je Jamie McMurray u NASCAR Sprint Cupu ostvario četiri pobjede, 81. put se plasirao među deset najboljih, a tu su i tri pole positiona. Njegova prva utrka u Sprint Cupu bila je 2002 godine, a svoju prvu pobjedu je zabilježio  iste godine u Charlottea.

Iza njegovih leđa u ovoj utrci je ostao i Greg Biffle koji je bio treći, Clint Bowyer je završio kao četvrti, dok je čovjek koji je najduže vremena proveo u vodstvu, Kevin Harvick bio tek sedmi.Od vozača koje poznajemo iz svijeta Formule 1, Juan Pablo Montoya je završio na desetom mjestu, Scott Speed je bio devet mjesta slabije plasiran.

Sama utrka je trajala čak šest sati, ali je i dva puta prekida zbog oštečenja asfalta na stazi. Tako je prvi prekid trajao 101, a drugi 45 minuta. Utrka u Daytoni ima dugu istoriju, prvi put je vožena u februaru mjesecu 1959.godine, a čovjek sa najviše pobjeda je Richard Petty koji je ukupno sedam puta prvi prošao ciljem. Uz Richardovih sedam pobjeda, tu je jedna njegov oca Lee, pa oni i kao i familija imaju najviše trijumfa.
Pogledajte samu završnicu utrke:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.