Villeneuve se vraća na 500 milja Indianapolisa

19 godina nakon što je ostvario pobjedu

Villeneuve se vraća na 500 milja Indianapolisa

Bivši svjetski prvak, Jacques Villeneuve se vraća u Indianapolisu, na legendarnu utrku 500 milja, 19 godina nakon što je ostvario pobjedu na istom mjestu. 1995. godine Jacques Villeneuve je ostvario pobjedu na ovoj utrci kao vozač Team Greena. Iste godine je osvojio naslov prvaka ostvarivši četiri od pet pobjeda u Indy Car seriji, prvu pobjedu je proslavio na stazi u Elkhart Lakeu 1994. godine.

U Formulu 1, Villeneuve je stigao 1996. godine, već sljedeće se okitio naslovom prvaka. Nakon Formule 1, okušao se u seriji 24 sata Le Mansa, odnosno u NASCAR-u, te  Australskoj V8 seriji. Sada se vraća u Indinapolis te će voziti za ekipu  Schmidt Peterson Motorsports Teama koji će koristiti Hondine motore.

Jacques ima 42 godine i ostat će upisan kao vozač sa najdužom pauzom između dva nastupa na legendarnoj stazi. Kanađanin je samo jedan od trojice vozača u istoriji koji je osvajao naslov prvaka u Formuli 1, IndyCaru i utrci Indy500. Preostala dvojica su Emerson Fittipaldi i Mario Andretti.

" Na prvi pogled novi bolidi su mi izgledali čudno, ali sada mogu reći da su sigurniji od onih prijašnjih. Vjerujem d će proces prilagođavanja na ovaj bolid ići lako. Ekipa Schmidt Peterson može stati rame uz rame sa ostalim ekipama. Prošle sam godine gledao utrke i bio sam jako uzbuđen, čak i ljuboran što ne nastupam. Zato sam se odlučio vratiti " kaže Jacques Villeneuve.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti