WRC: Tanak slavio u Njemačkoj, Ogier prvi u ukupnom poretku

ADAC Rally u Njemačkoj

WRC: Tanak slavio u Njemačkoj, Ogier prvi u ukupnom poretku

Teme:

Ott Tanak je u svom Fordu Fiesta došao do pobjede u ADAC Rallyju u Njemačkoj. Tanak je slavio s 16.4 sekundi prednosti nad drugoplasiranim Andreasom Mikkelsenom.

Sebastian Ogier je završio na trećem mjestu, pa sada u ukupnom poretku WRC-a ima 17 bodova više od prvog pratitelja, Thierryja Neuvillea, koji u Njemačkoj nije uspio osvojiti bodove. Neuville je završio tek na 44. poziciji nakon što je u subotu ujutro na njegovom Hyundaiju i20 došlo do problema sa suspenzijom.

Estonac Tanak je u petak preuzeo vodstvo i lagano završio današnje kratko finale u Saarlandu. On se trenutno nalazi, u ukupnom poretku, 33 boda iza Ogiera, te još uvijek nije isključio mogućnost da se uključi u borbu za titulu.

"Ne vidim nikakav razlog zbog kojeg se ne bismo bili u mogućnosti boriti se za titulu. Borit ćemo se, moramo nastavljati pobjeđivati ako želimo titulu", istakao je 29-godišnji Tanak.

Zbog nekoliko grešaka na utrci u Njemačkoj, Mikkelsen je ispao iz utrke za titulu u ovoj sezoni WRC-a. Mikkelsen je dobro počeo, ali na kraju nije mogao više od druge pozicije, do koje je došao s 14 sekundi prednosti u odnosu na Ogiera.

Ogier je, s druge strane, mogao biti zadovoljan svojim plasmanom s obzirom da Neuville nije uspio doći do bodova.

Četvrtu poziciju je zauzeo Juho Hanninen u svojoj Toyoti Yaris, dok je peti bio Irac, Craig Breen.

Konačni rezultati:

1. O. Tänak / M. Järveoja EST Ford Fiesta 2hr 57min 31.7sec 

2. A. Mikkelsen / A. Jaeger NOR Citroën C3 + 16.4sec 

3. S. Ogier / J. Ingrassia FRA Ford Fiesta + 30.4sec  

4. J. Hänninen / K. Lindström FIN Toyota Yaris + 1min 49.2sec 

5. C. Breen / S. Martin IRL Citroën C3 + 2min 01.5sec 

6. E. Evans / D. Barritt GBR Ford Fiesta + 2min 03.4sec 

Ukupni poredak:

1. S. Ogier - 177 bodova 

2. T. Neuville - 160 bodova

3. O. Tänak - 144 bodova

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi