Za početak snijeg i led
Švedski reli je poseban

Starta nova reli sezona

Za početak snijeg i led

M. Maksimović

Danas relijem u Švedskoj starta nova sezona Svjetskog prvenstva. Prošle godine je sve krenulo od Norveške, ovaj put se vraćamo nakon godinu dana pauze u Švedsku, na snijeg i led. I ove godine nas očekuju  Sébastien Loeb koji će loviti sedmi uzastopni naslov, a tu je i Mikko Hirvonen, pa
Jari-Matti Latvala, Petter Solberg, Dani Sordo, i po prvi put Finac Kimi Räikkönen.

Pored Räikkönena, tu će biti još jedno novo ime i to Amerikanac Ken Block. Block je prvi Amerikanac u reli prvenstvu, a čovjek se do sada bavio snowboardom, motokrosom.

Ukupno će se voziti 13.relija, a kraj je naravno rezervisan za Veliku Britaniju, ukupno vozit će se jedan više u odnosu na prošlu godinu. Sistem bodovanja je ove sezone novi, isti je kao u Formuli 1. Prema novom sistemu, najboljih deset vozača će osvajati bodove, a razlika između prvog i drugig će biti sedam bodova. Sistem je sljedeći: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1, od prvog do desetog mjesta.

Već na startu možemo očekivati dosta uzbuđenja, jer su uslovi u Švedskoj posebni, uslovi u kojima su se najbolje snalazili sjevernjaci. Prije dvije godine je pobjedu ostvario Jari-Matti Latvala, godinu ranije najbolji je bio Marcus Grönholm koji ima pet pobjeda i ove godine se opet vraća na staze.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.