11. decembar 1974. godine - Velež u četvrtfinalu Kupa Uefa

U Mostaru pao Derby County

11. decembar 1974. godine - Velež u četvrtfinalu Kupa Uefa

Dva osvojena Kupa Jugoslavije dobrim dijelom su obilježila istoriju Rođenih, gledajući rezultate, ulazak u četvrtfinale Kupa UEFA 1975. godine, ostat će posebnim slovima upisan kao najbolji ostvareni ikada mostarskog kluba na međunarodnoj sceni.

Priča je počela septembra mjeseca 1974. godine. U prvom kolu žrijeb je Rođene odveo u Moskvu, na noge slavnom Spartaku. Spartak je slavio sa 3:1, ali gol koji je postigao Dušan Bajević u 38.minuti utakmice pokazat će super važnim. U revanšu je Mrgan zaključao svoj gol, posao u napadu su obavili pokojni Marko Čolić i Jadranko Topić, pa je Velež sa potrebnih 2:0 prošao dalje.

U narednoj rundi protivnik je bio Rapid. Golom Vahida Halilhodžića Velež je skoro slavio u Beču, ali je
Ritter dvije minute prije kraja anulirao prednost Rođenih. Ako se Rapid provukao u prvoj utakmici, nije u drugoj. Milidrag Hodžić je u finišu prvog dijela savladao Adolfa Antricha i Rođeni su trasili put prema osmini finala.

A onda je na red došao Derby County  i dva velika okršaja. Protiv ekipe koja je na kraju iste sezone uzela naslov prvaka Engleske, svoj drugi u razmaku od tri godine ujedno i posljednji. Škot Dave Mackay danas ima 80. godina, tada je bio menadžer Derbyja, igrali su Boulton, Webster, Todd, Nish, Daniel Rioch, Newton, Hector, Gemmill, Lee i Daviesa su zamijenili Hinton i Jeff Bourne koji je ušao u igru u 59.minuti. Na drugoj strani igrali su Mrgan, Primorac, Ledić, Hadžiabdić, Glavović, Čolić, Pecelj, Vladić, Hodžić, Vukoje i Topić.

Topić je bio strijelac već u drugoj minuti, ali je Derby u posljednjih 20 minuta napravio veliki preokret. Rođeni su u revanšu morali nadoknaditi dva golla minusa.  I onda je došao 11. decembar 1974. godine. Tribine stadiona pod Bijelim brijegom su bile ispunjenje do posljednjeg mjesta, Derbyju je pripremljena paklena atmosfera. U odnosu na prvu utakmicu Rođeni su bili jači za Bajevića i Halilhodžića, ali slabiji neigranjem Ahmeta Glavovića.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Svega pola sata je bilo potrebno Rođenima da dostignu dva gola zaostatka (Primorac i Pecelj), nakon 50 minuta već je bilo 3:0 (Vladić). Derby je prema produžecima vodio Kevin Hector, sve do 86. minute kada je dosuđen jedanesterac. Dušan Bajević je postigao gol i jednu generacija Veleža, po mnogima najveća ostvarila je najveći rezultat ovog kluba u Evropi.

Četvrtfinale Kupa UEFA tog 12. decembra 1974. godine izborili su Mrgan, Primorac, Meter, Čolić, Haždiabdić, Pecelj, Vukoje, Vladić, Topić, Halilodžić i Bajević. Trener je bio jedan od najvećih sa ovih prostora Sulejman Rebac. Ta generacija je bila na pragu još večeg rezultata, polufinala, ali je Niels Overweg u 90. minuti revanš susreta Twente - Velež postigao drugi gol za slavlje 2:0 i prolaz Holanđana.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.