15 "ljutih" muškaraca aminuje 12. selektora BiH

Danas zasjeda Izvršni odbor NSBiH

15 "ljutih" muškaraca aminuje 12. selektora BiH

"Dvanaest gnjevnih ljudi" iliti "12 ljutih muškaraca" (12 Angry Men) naziv je američkog filma Sideneya Lumeta iz 1957. po kojem je snimljen i ruski remake u režiji Nikite Mihalkova, film "12".

U filmu, 12 porotnika zatvorenih u prostoriju treba da donese odluku da li osuditi optuženika, odlučiti da li je zaista kriv, izabrati život ili smrt. Uglavnom, porotnici natovareni predrasudama, iluzijama i neobjektivnošću trebaju donijeti bitnu odluku.

Takvu će danas (ili možda neće, već na narednoj sjednici), donijeti 15 članova Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH.

Zapravo, potrebno je samo da aminuju odluku Stručne komisije koja je mnogo ranije, a sinoć i službeno odlučila da Meho Kodro treba biti 12. selektor Bosne i Hercegovine. Legendarni Mostarac i trenutni trener švicarskog  Servettea postat će tako, ukoliko među članovima IO ne bude "odmetnutih sinova" drugi čovjek koji će drugi put voditi naš nacionalni tim, nakon Fuada Muzurovića.

Fudbalsku vladu čine predsjednik, dva potpredsjednika i 12 članova IO izabranih na Skupštini NSBiH, a na prijedlog kantonalnih saveza. Za odluku o novom selektoru potrebno je 12 glasova.

Članovi izvlršnog odbora su sljedeći:

Dino Begić - Rođen je 24. 10. 1960. u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu za saobraćaj u Sarajevu, a od 1983. godine zaposlen je na aerodromu Sarajevo, gdje trenutno obavlja funkciju Izvršnog direktora za saobraćaj. Od 1979. godine aktivno je uključen u rad FK „Butmir“ u kojem je od 1996. do 2004. obavljao funkciju predsjednika, a trenutno je član uprave kluba.

Kao sportski radnik bio je delegat u Skupštini FSKS, član Predsjedništva FSKS, te član Komisije za bezbjednost i stadione NS/FS BiH. 17.9.2012. godine izabran je za predsjednika FSKS. 18.4. 2011. godine imenovan je za člana Komiteta za normalizaciju NS/FS BiH, tijela konstituisanog od strane FIFA.

Milorad Sofrenić - Rođen je 1. 2. 1959. u Gornjem Brodcu (opština Bijeljina). Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1983. godine. Načelnik je Odjeljenja za finansije opštine Bijeljina. Nastupao je za FK „Jedinstvo“ Brodac od 1975. do 1988. godine.

Ivan Beus - Rođen je 9. 8. 1969. u Mostaru. Obavljao je funkciju predsjednika HŠK „Zrinjski“ Mostar, a bio je i direktor ovog kluba. 18. 4. 2011. godine imenovan je za člana Komiteta za normalizaciju NS/FS BiH, tijela konstituisanog od strane FIFA.

Muhamed Begagić - Rođen je 4. 2. 1947. u Zenici. Po zanimanju je inžinjer mašinstva. Igrao je za mlađe kategorije FK „Čelik“ Zenica, kao i u nekoliko klubova opštinskog nivoa. 1979. godine stiče zvanje fudbalskog sudije i od tada se njegov rad veže za sudijsku oblast. Do 1982. godine, sa zvanjem saveznog sudije, sudio je republičku ligu BiH.

Irfan Durić - Rođen 1. 11. 1964. u Cazinu. Mašinski tehničar. Igrao u omladinskim kategorijama FK „Krajina“ Cazin, gdje je od 2009. godine član Upravnog odbora kluba. Od 2011. godine član je Izvršnog odbora i potpredsjednik Sportskog saveza Općine Cazin.

Mato Jozić - Rođen je 1. 12. 1960. u Boku, opština Orašje. Gimnaziju je završio u Orašju, a 1985. godine u Novom Sadu završava Pravni fakultet. Bio je član predsjedništva HNK „Orašje“, predsjednik NK „Bok“, član Izvršnog odbora NS F BiH, te član Komisije za sigurnost i stadione NS/FS BiH. Trenutno je Ministar Pravde Federacije Bosne i Hercegovine.

Mile Kovačević - Rođen je 16. 6. 1961. u Žeravici, opština Gradiška. Po zanimanju je advokat. Kao sportski radnik obavljao je funkciju predsjednika FK „ Jedinstvo“ Žeravica. Od 1998. do 2002. godine bio je predsjednik PFS Banja Luka, a od 2002. do 2007. godine predsjednik PFS Gradiška.

Draga Kulina - Rođen je 16. 9. 1959. u Sarajevu. Po zanimanju je arhitektonski tehničar. Osnovnu školu i srednju građevinsku školu završio je u Sarajevu. Fudbalom se počeo baviti 1972. godine u FK „Famos“ Hrasnica gdje je igrao do 1976. Nastupao je za FK „Novi Grad“ Sarajevo od 1976. do 1981. godine kada završava karijeru aktivnog fudbalera.

Ivan Perić - Rođen je 19. 7. 1956. u Tomislavgradu. Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Od 1989. godine član je Skupštine HNK „Tomislav“, a obavljao je i funkciju predsjednika Nogometnog Saveza Hercegbosanske županije.

Nurdin Peštalić - Rođen je 1. 5. 1965. u Lukavcu Donjem (opština Gradačac). Osnovnu školu završio je u Lukavcu Donjem, a srednju u Gradačcu. Kao igrač, a kasnije i kao funkcioner djelovao je u NK „Bosna“ Mionica.

Muhidin Raščić - Rođen 16. 5. 1954. u Goraždu. Kao igrač nastupao u svim kategorijama FK „Radnički“ iz Goražda, gdje je obavljao i funkciju Predsjednika kluba. Predsjednik je Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosansko-podrinjskog kantona.

Midhat Sarajčić - Rođen 16. 9. 1971. u Novom Travniku. Bachelor opće kineziologije Edukacijskog fakulteta Travnik. Tokom igračke karijere nastupao za FK „Bratstvo“ Novi Travnik, FK „Zenica“ Zenica, NK „Čelik“ Zenica, NK „Travnik“ Travnik.

Dragan Soldo - Rođen 18. 1. 1980. u Širokom Brijegu. Apsolvent na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu. Posjeduje UEFA „B“ trenersku licencu pri Centru za edukaciju kadrova NS/FS BiH. Kao golman prošao sve omladinske kategorije NK „Široki Brijeg“, gdje je bio član i seniorskog tima.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Zlatko Spasojević - Rođen je 15. 12. 1956. u Doboju. Završio je Pedagoški fakultet, smjer mašinstvo na Sveučilištu u Rijeci 1980. godine. U fudbalu je od 1973. godine, prvo kao igrač, a zatim i kao trener FK „Željezničar“ Doboj i FK „Sloga“ Doboj.

Ranko Vučković - Rođen 2. 3. 1960. u Prijedoru. Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci 1985. godine. Obavlja dužnost direktora JU „Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske“.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi