A, da razmislite svojim glavama!

Politika određuju sudbinu bh. fudbala

A, da razmislite svojim glavama!

A. Beganović

Nakon današnjeg sastanka čelnika UEFA-e i FIFA-e sa članovima Predsjedništva Fudbalskog saveza BiH izvjesno je da će naš savez 1. aprila biti suspendovan, te da će samim tim reprezentacije i klubovi biti izbačeni iz međunarodnih takmičenja.

Vremena je sve manje. UEFA i FIFA više ne pristaju na kompromise, a i zašto bi. Budimo realni, Bosna i Hercegovina, odnosno bh. fudbal u cjelini UEFA-i i FIFA-i ne znače mnogo, mada nas čelnici našeg fudbala žele uvjeriti u suprotno.

Već mjesecima iz Zuricha i Niona pokušavaju uvjeriti čelnike FSBiH u neophodnost usvajanja novog Statuta, odnosno prilagođavanju pravilima igre koje su prihvatile sve članice ove dvije međunarodne fudbalske federacije.

Međutim, mi smo, bar tako se stiče utisak, slušajući čelnike našeg saveza, iznad svih. Tako nam oni pokušavaju predstaviti stvari, no istina je sasvim drugačija. Bosanskohercegovački fudbal UEFA-i i FIFA-i je bitan kao lanjski snijeg i na današnjem sastanku je to potvrđeno.

"Nemamo izboru. Statut je na stolu i na nama je da ga prihvatimo ili odbacimo. Savez je u najtežoj situaciji do sada. Javnost mora znati da su UEFA  i FIFA danas potvrdili da nam slijedi suspenzija i izbacivanje reprezentacije i klubova iz svih takmičenja", rekao je član Predsjedništva Bogdan Čeko.

Nakon Čekine izjave sve je kristalno jasno. Prihvatiti ili ostaviti. Delegati Skupštine 29. marta odlučit će o sudbini bh. fudbala, odnosno njih 60 će najvažniju sporednu stvar na svijetu u našoj zemlji ili ostaviti u životu ili pak sahraniti. Treća solucija ne postoji, no neki se još uvijek nadaju, pa na kraju krajeva UEFA-u i FIFA-u pozivaju na odgovornost.

"Mi nismo kočnica. Mi želimo stvoriti organizovan savez, želimo raščistiti sa kriminalom, duplim ugovorima. Skupština FSRS, IO, područni savezi i premijerligaški klubovi zauzeli su jedinstven stav, a to je ostaanak Predsjedništva. Uvođenjem jednog predsjednika dozvolilo bi se da dvije komponente majoriziraju treću i zbog toga nismo za predsjednika. Pokušali smo to objasniti UEFA-i i FIFA-i, ali oni to ne shvataju, pa se onda pitam šta oni ustvari žele na ovim prostorima", rekao je predsjednik FSRS Mile Kovačević za RTRS, a na istom fonu su i članovi IO i delegati iz Federacije BiH, koji predstavljaju hrvatski narod.

Do jučer su i iz reda bošnjačkog naroda bili jedinstveni u stavu da na čelu Saveza treba ostati Predsjedništvo, no uvidjevši da je vrag odnio šalu, promijenili su stav. Sada su za Statut koji su predložili UEFA i FIFA, no njihova odgovornost za katastrofalno stanje, kriminal i besparicu u Savezu promjenom stava nije amnestirana.

Dakle, stvar je jasna kao dan. Međunarodne fudbalske federacije su upozorile, ponuda je na stolu, a delegati Skupštine odlučit će o budućnosti bh. fudbalu, samo trebali bi glasati po savjesti, a ne po političkim naredbama.

I na kraju krajeva, gospodo, razmislite svojom glavom i shvatite da FIFA i UEFA ne trebaju Bosnu i Hercegovinu, nego mi, ali i vi lično u krajnjem slučaju radi vaše djece, koja sanjaju da danas - sutra budu Džeko, Stanković ili Modrić, trebamo UEFA-u i FIFA-u.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.