Ako Asmiru Begoviću pucate penal – počnite slaviti

Walters pogodio iz najstrože kazne

Ako Asmiru Begoviću pucate penal – počnite slaviti

Dž. Mrakić

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo 2016. godine. 

Izabranici Mehmeda Baždarevića u Dublinu poraženi su od Republike Irske rezultatom 2:0, a možda i ključni momenat na susretu bio je sumnjivo dosuđeni penal iz 25. minute, koji je realizirao Walters za vodstvo od 1:0.

Ipak, bio on sumnjivo dosuđen ili ne, utakmice za plasman su one u kojima se rađaju heroji, a Asmir Begović već drugi put propustio je biti „taj“.

Nije golman Chelseaja uspio odbraniti najstrožiju kaznu niti Waltersu sinoć niti Samiru Nasriju prije četiri godine u direktnom okršaju za prvo mjesto, a zabrinjavajuće djeluje podatak da jedan čuvar mreže u jednoj od najjačih nogometnih liga na svijetu ima mizerni procenat odbranjenih penala od samo 8.8 %.

Naime, Begović se u posljednjih 10 godina suočio sa 34 udarca s „bijele tačke“, od kojih je odbranio, svega, tri. 

Ko zna, možda uskoro u nogometu budu vrijedila neka rukometna pravila, pa kod penala budemo mogli na nekoliko sekundi uvesti nekog „Burića“ ili „Šehića“ i bar koliko-toliko budemo mogli vjerovati da nećemo primiti gol iz najstrožije kazne.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

A do tada...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.