Aldin Čenan: Otkud ti, u pola tri...

Za godinu i pol u Željezničar dovedeno 25 igrača

Aldin Čenan: Otkud ti, u pola tri...

Aldin Čenan možda i ne zaslužuje da ga se podrobnije tretira, ali budući da je obnašao javnu funkciju i kako je svaki sportski direktor podložan kritici, pa makar i jednog čovjeka, a obavljao je funkciju od koje je mnogima mogao zavisiti nivo sreće u životu, nije zgorega pozabaviti se njegovim učinkom u prethodnih godinu i pol koliko je radio prvo kao skaut, a zatim dakle i sportski direktor.

Direktno i najkonkretnije: Slast da postanu dijelom Željezničara u Ćenanovom periodu osjetilo je (ili još uvijek osjeća) 25 igrača. Istina neki su dovedeni i ranije, prije nego što je on došao, dakle prije prelaznog roka, poput Pozdera iz Holandije.

Zakarić jedino istinsko pojačanje

Dvadesetpet, dakle, igrača sa sljedećim imenima i prezimenima: Javi Hervas, Dimitrios Toskas, Stevo Nikolić. Milivoje Lazić, Uglješa Radinović, Adnan Šećerović, Denis Pozder, Sanel Jahić, Sandi Križman, Dino Bevab, Semir Kerla, Ivan Crnov, Adnan Bobić, Danijel Stojanović, Goran Zakarić, Muhhamed Musa, Matteo Boccaccini, Darko Marković, Senad Husić, Zajko Zeba, Dženan Zajmović, Asim Zec, Saša Kajkut, Josip Projić, Sinan Ramović i Danijel Graovac.

To su igrači koji nisu juniori Željezničara. 

Pobrojimo sada one koji su donekle svojim igrama zaslužili da budu dijelom Željezničara (ne računajući skoro dovedene igrače koji su ostali u konkurenciji): 

Sandi Križman - odigrao je nekoliko utakmica, zabio nekoliko golova, kažu nije bio dobar s glavom. 

Ivan Crnov - također je odigrao nekoliko utakmica, povreda ga spriječila da pokaže šta može. Često se povrijeđuje. 

Muhammed Musa - da je bio iole razumniji trener u situaciji kada se juriša na titulu igrao bi Musa daleko više. Na čovjeku se odmah vidjelo da je makar školovan. 

Matteo Boccaccini - isto kao i Musa. 

Darko Marković - možda i najbolji potez do dolaska Gorana Zakarića. 

Goran Zakarić - jedino istinsko pojačanje Želje u zadnjih godinu i pol.

Zajko Zeba - Željina je legenda, ali u poznim godinama.

Nije mirisao Petrovića

Ovo ostalo, pa sve da se radilo o lampardima, gerrardima i valeronima fizički nije moglo stati u jednu ekipu, a o ljudima koji su dovođeni povrijeđeni da ne govorimo. Suštinski, danas je osam fudbalera sa spiska ostalo u konkurenciji treneru Adžemu, što ne znači da je Čenan dovodio sve potpune kloceve, ali znači da nekog sistema i nije bilo. 

U Željezničaru su međutim bili zadovoljni, premda su i navijači nekoliko puta negodujući spominjali njegovo ime. Nije nikome bilo jasno otkud on baš na toj poziciji jer do prije nekoliko godina nije pokazivao ni naznake da bi on mogao biti taj. Čak je izjavio po dolasku u Želju da nije u zadnje vrijeme pratio našu ligu, ali eto. 

Tu nije bio kraj krahovima iz Čenanovog repertoara. U januaru je na pripreme u Antaliju doveo Ivana Kostića, čovjeka bez čistih papira kako bi sa njim potpisao ugovor. Na kraju su izvisili i Željezničar i igrač, mrka kapa za oboje.

FOTO: A.Herić, fkzeljeznicar.ba

Čenan je u sportskom segmentu najviše surađivao sa Slavkom Petrovićem. Javna je tajna da je smatrao trenera neznalicom pa su zbog toga mnogi igrači "ofalili". Imao je bezrezervnu podršku predsjednika NO Senada Mislimovića, mada ga pojedini članovi Uprave nisu "mirisali" smatrajući da je kao skaut trebao više vremena provesti na terenu, "ganjajući" mlade talente i perspektivne fudbalere. Također imao je tu komotnost da nikome nije podnosio izvještaj.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"U proteklih devet mjeseci, Čenan je na poziciji sportskog direktora napravio značajan pomak u struktuiranju sportskog segmenta kluba. U tom periodu, maksimalno su precizirane i utvrđene procedure vezane za transfere, za prodaju i dovođenje igrača, koordinaciju omladinskih kategorija kao i definisanje prava i odgovornosti te međuljudski odnosi svih angažovanih u sportskom dijelu kluba", stoji u zvaničnom saopćenju.

Iza Čenana međutim stoje i brojke, ako je valjao Želji više nego Željo njemu, onda je to to. Ako nije, onda opet ništa.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi