Amar Osim - najtrofejniji bosanskohercegovački stručnjak

Predstavljamo kandidate za selektora BiH

Amar Osim - najtrofejniji bosanskohercegovački stručnjak

Amara Osima kontroverze prate otkako je prvi put sjeo na trenersku stolicu. Bilo je to 2001. godine nakon što su nezadovoljni navijači na Bradini izvojevali smjenu Dine Ðurbuzovića. Bio je start proljetnog dijela sezone. Smatralo se po kuloarima gdje je obitavala skučena pamet da je Amar otjerao Dinu...

Historija je pokazala nesuvislost takve budalaštine. Dino mu je kasnije bio pomoćnik, baš kao i Adnan Gušo koji je Amara nekoć smatrao zakletim neprijateljem.

U prvoj sezoni pokazao je koliko zna o fudbalu i o trenerskom poslu. Jer znati o fudbalu je jedno, biti dobar trener sasvim drugo. Potvrdit će to Joško Jeličić, nekada fudbaler, danas dežurni komentator na HRT-u. Dobro sve on izanalizira, ali za sebe kaže da ne bi bio dobar trener jer treba tu puno više od analize...

Potez majstora

Te 2001. Osim je pomogao Želji da osvoji drugu titulu prvaka u BiH, a Bulendu Biščeviću da progleda. To je možda prvi put da tako očito neki trener načini zaokret u nečijoj karijeri. Nećeš više biti bek, sad si zadnji vezni. Potez kakav se može sresti samo kod istinskih majstora.

U svojoj drugoj sezoni Željo je bio još bolji, pa premda postoji vječita sumnja da nije najzaslužniji za uspjehe nego da su titule "kupljene", nastup u Ligi prvaka potvrda je nesuvislosti takve budalaštine. Akranes, pa potom mnogo renomiraniji Lillestrom, a onda i Newcastle, pa Malaga, utakmice su gdje je eklatantan bio Osimov pečat. 

Nije ni tada nedostajalo trenerskih marifetluka, Seferović se od napadača prometnuo u lijevog beka, Haris Alihodžić je po potrebi bio centralni napadač, Edis Mulalić se "urazumio". Od igrača koji je svako treću utakmicu dobivao crveni transformisao se u neprelaznog štopera. 

Kraj prve ere u Željezničaru stigao je očekivano. Jer, pobogu, Plavi su izgubili od Heartsa 0:2 u Škotskoj. Smijenilo ga je u avionu. Smijenilo jer su proradile sujete, nakon što nije dao da se čine stvari koje nisu normalne u fudbalskom svijetu.

Onda su nastali crni dani za Željezničar. Ne odmah, ali su tada kola krenula nizbrdo. Amaterizam, javašluk, nesistem i mediokriteti zavladali su Grbavicom pa se na novu titulu čekalo do - gle čuda - povratka Osima u plavo jato.

Žetva titula

"Ovdje nema četiri igrača da valjaju" kazao je nakon prve prozivke, u julu 2009. Skoro iz penzije aktivirao je Alena Mešanovića, doveo Milana Ćuluma da ordinira sredinom, "izmislio" je danas jednog od najboljih Zmajeva, Edina Višću, i već u prvoj povratničkoj sezoni osvojio titulu. 

Naredne godine Željo je uzeo "samo" Kup, u mečevima gdje se još jednom pokazala njegova trenerska virtuoznost. Zeničkih 3:0 protiv Čelika u finalu bio je "masterclass", lekcija iz stručnosti i mangupluka. Pojedincima koji su bijesnili jer mu igra Lazar Popović Osim je lijepo objasnio:

"Lazaru kada dodaš kockastu loptu, on ti je vrati okruglu". I da ne zabije nijedan gol, pametnom je dosta. Izjava u kojoj se ogleda sva njegova pragmatičnost.

U trećoj sezoni drugog mandata preporodio je Svraku i "izmislio" Eldina Adilovića za duplu krunu, a 2013. penali su spriječili Plave da odbrane istu. Bilo bi to prvi put u historiji da je neko dva puta zaredom osvojio duplu krunu. 

U ljeto 2013. bolno ispadanje iz Lige prvaka protiv Viktorije Plzen, prelilo je čašu Osimovog nezadovoljstva radom u BiH. Čovjek kojeg su na svakom gostovanju sa tribina častili salvom psovki i uvreda, nije nikako mogao doživjeti evropsku satisfakciju, a prekucavši Premijer ligu nije pronalazio više motiv.

Svojim rezultatima zavrijedio je medutim angažman u superbogatom Kataru, gdje je pokušao promijeniti mentalitet "bez brige i pameti" fudbalera tamošnjeg El Karitijaha.

"Teško je raditi s igračima koji imaju sve u životu, voze Ferrarije i Massseratije i mogu sebi dozvoliti da ne dođu na trening, jer ih ne možeš kazniti. Šta ćeš im. Jednom mi igrač ne dođe na trening, jer je rezao nokte pa se porezao..."

Ipak, izdržao je neko vrijeme, u prve dvije sezone je sa "katarskim Travnikom" obezbijedio opstanak, treću nije otvorio na očekivani način pa je razlaz bio neizbježan, no ako ništa postao bogatiji za iskustvo druge kulture. Radio je Osim i u Japanu gdje je sa Jef Unitedom osvojio Kup.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Amar Osim nije samo dokazan stručnjak, već nerijetko svojim urnebesnim objašnjenjima i izjavama, manifestacijama duha, prodrma ustajalu žabokrečinu, natjera na razmišljanje i promjenu paradigme. Sijaset je izjava dao u posljednjih 15 godina koje su izazivale smijeh, ali su brutalno iskrene i u većini slučajeva tačne.

Osim je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri osvojio čak 11 trofeja (5 titula prvaka BiH, 4 Kupa BiH, 1 Superkup BiH i 1 Kup Japana), a prema podacima transfermarkta kao trener je svoje klubove vodio u 232 utakmice, u kojima je imao učinak od 117 pobjeda, 77 poraza i 38 remija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi