Baković: Vrijeme je da počnemo razgovarati o problemima

Generalni sekretar NS/FS BiH

Baković: Vrijeme je da počnemo razgovarati o problemima

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je inicijator konferencije pod nazivom „Finansijski  i organizacioni problemi sportskih klubova – kako spriječiti gašenje sporta u BiH “, koja će se održati sedmog decembra u hotelu „Terme“ na Ilidži.

Tim povodom generalni sekretar NS/FS BiH Jasmin Baković odgovorio je na neka od pitanja koja se nameću kad je riječ o sportu i aktuelnim problemima.

Sport u BiH danas se susreće sa mnogobrojnim problemima, ipak kao najprioritetnije možemo izdvojiti finansijske i organizacione. Zašto je to tako?

„Razlozi  su višestruki. Prije svega, treba uzeti u obzir činjenicu da živimo u ekonomski nerazvijenoj državi, opterećenoj finansijskim problemima u svim segmentima društvenog djelovanja. Zbog toga je investiranje u razvoj sporta  na nezadovoljavajućem nivou, daleko ispod realnih  potreba . Takođe, pravni status  sportskih organizacija je diskutabilan.  Kao udruženja građana, u zakonskom smislu, imaju identična prava i obaveze kao i ostala udruženja  bilo kojeg tipa i takav vid organizovanja za mnoge je  neadekvatan. Takođe, činjenica je da su mnoga zakonska rješenja koja se odnose na finansijske obaveze sportskih udruženja  nedovoljno precizna i ostavljaju mogućnost fleksibilnog tumačenja postupajućih organa.  Ne treba zaboraviti da  postoje i različita zakonska rješenja zavisno od entitetske pripadnosti.  Posebno pitanje je organizovanost sportskih kolektiva, uključujući i strukovne saveze i klubove.  Mnogi od njih nemaju neophodne ljudske i materijalne resurse za kvalitetno funkcionisanje, a veoma su česte i promjene menadžmenta, tako da nema  kontinuiteta koji je veoma bitan za svaki kolektivitet“.

Šta je konkretno uradio NS/FS BiH kako bi pomogao klubovima koji nastupaju u takmičenjima koja vodi i organizuje NS/FS BiH?

„Prije svega, Savez je odgovarajućim aktivnostima u posljednjih nekoliko godina  olakšao finansijsko poslovanje klubova u prvom stepenu takmičenja kojim neposredno rukovodi.  Sponzorstvom lige i ukidanjem kotizacije  za takmičenje klubovi su  ostvarili značajne uštede. Nadalje, pomogli smo  premijerligaškim  klubovima realizacijom konktretnih infrastrukturnih  projekata, čiji je cilj bio stvaranje  povoljnijih uslova za odigravanje utakmica i treniranje. Ne treba zanemariti ni činjenicu da smo u jednom trenutku, interevencijom kod nadležnih poreznih organa, omogućili pojedinim klubovima da prevaziđu  probleme i izbjegnu moguće blokade poslovanja, odnosno funkcionisanja“.

Šta možemo očekivati od ove konferencije?

„Konferencija sigurno ne može riješiti sve probleme klubova, niti strukovnih saveza,  ali može biti početak rješavanja svih otvorenih pitanja i traženje puteva i modaliteta koji će sportskim kolektivima omogućiti sigurniji status i određene olakšice u kontekstu izvršavanja zakonskih  obaveza, a na taj način i izvjesniju budućnost. Treba imati u vidu da državne reprezentacije i najuspješniji klubovi predstavljaju  Bosnu i Hercegovinu na međunarodnim takmičenjima i da su sportski ambasadori koji promovišu  našu državu.  Zbog toga zaslužuju maksimalnu podršku i razumijevanje  nadležnih institucija“.

Da li NS/FS BiH planira da i u naredoj godini organizuje konferencije sa sličnom tematikom?

„NS/FS BiH  je inicirao organizaciju prve konferencije ovakve vrste smatrajući da je krajnje vrijeme za akciju. Na tome nećemo stati.  Idemo dalje, ako budemo istrajni, sigurni smo da  možemo  ostvariti  konkretne rezultate koji će spriječiti gušenje sporta i gašenje  sportskih kolektiva.  Naravno,  potrebna nam je podrška Olimpijskog komiteta BiH, koju već imamo, kao  i podrška  drugih sportskih asocijacija, s kojiom dijelimo slične probleme.  Vjerujemo  da će i predstavnici kompetentnih organa na državnim i entitetskom nivou  iskazati spremnost za dijalog i odlučnost da adekvatnim zakonskim rješenjima i drugim mjerama pomognu u rješavanju  akumuliranih problema“.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi