Baljić: Siguran sam da ću igrati za BiH

Talentovani fudbaler Grenoblea

Baljić: Siguran sam da ću igrati za BiH

U posljednjih nekoliko godina gotovo pa svake sezone na fudbalskom nebu Evrope osvane po jedan novi bh. fudbaler, velikog talenta.

U francuskom prvenstvu Bosna i Hercegovina je zastupljena sa Miralemom Pjanićem i Emirom Spahićem, a svoj put ka zvijezdama polako probija mladi Omar Baljić. Njegov veliki i neosporni talenat prepoznao je i naš proslavljeni stručnjak Mehmed Baždarević, koji ga je doveo u Grenoble.

SportSport.ba: Kako je krenula vaša karijera?

"Ja sam, kao i sva djeca, počeo rekreativno da se bavim fudbalom. Nisam obraćao previše pažnje na fudbal i nisam znao da me neko gleda. Onda, na moje veliko iznenađenje, po mene dolaze ljudi iz Siona. Bio sam u Siounu, pa onda dolazi poziv od Basela, koji se nje mogao odbiti i tako prelazim u najjači klub u Švicarskoj".

SportSport.ba: Sada ste član Grenobla, kako je došlo do tog transfera?

"Da, na moju veliku došao je poziv iz lige petice, što je bio moj veliki san.  Došli su skauti Grenoblea i bili su zadovoljni  viđenim. Tako da sam sada član ovog kluba".

SportSport.ba: Možete nam reći kakav je trener Baždarević?

"Čuo sam mnogo o njemu i znam da je bio odličan igrač. Kada sam dolazio, međutim, nisam znao ništa o klubu. Tu mi je dosta pomogao Baždarević, a onda sam se uvjerio koja je to veličina od trenera. Imam sve riječi hvale za njega i siguran sam da je trener za mnogo veći klub od Grenobla".

SportSport.ba: Jeste li pratili reprezentaciju  BiH u kvalifikacijama?

"Da, to se nije smjelo propustiti. Mislim da smo odlično odigrali kroz čitave kvalifikacije. Onda nas je u baražu zapala sigurno najjača reprezentacija, preko koje nismo mogli. Mislim da smo svoje šanse propustili u Portugalu za prolazak na Svjetsko prvenstvo. Imamo sigurno sjanu generaciju, koja će sigurno otići na veliko takmičenje".

SportSport.ba:  Da li vas je kontaktirao neko iz N/FSBiH?

"Dosad me još niko nije kontaktirao i ja ne krijem želju da igram za svoju državu. Mislim da imam potencijala da igram za reprezentaciju. Ipak, o tome odlučuje selektor i ako sam mu potreban ja sam voljan. Siguran sam da ću jednog dana debitovati za svoju državu", rekao je talentovani igrač Grenoblea Omar Baljić za SportSport.ba.

Inače, mladi Omar u genima nosi fudbalsku loptu. Omar je sin nekadašnjeg proslavljenog fudbalera sarajevskog Željezničara Mirsada Baljića Žvake. Jabuka ne pada daleko od stabla...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.