Barić pred Ligu za prvaka: Ostat ćemo lideri
FOTO: EPA

Fudbaler Zrinjskog za SportSport.ba

Barić pred Ligu za prvaka: Ostat ćemo lideri

Zadatak da vrati Zrinjski na pobjednički kolosijek dobio je Blaž Slišković. Bivši selektor reprezentacije BiH je treći trener Mostaraca ove sezone, drugi koji je preuzeo momčad na prvoj poziciji, nakon što se na pola sezone klub razišao sa Marinovićem, kojeg je zamijenio Barbarić. 

Ispadanje iz Kupa BiH i poraz u prošlom kolu od Metalleghea je poprilično zatresao šampiona. Drugoplasirani Željezničar se približio na svega jedan bod i prvo mjesto na tabeli je značajno ugroženo, međutim u svlačionici Plemića vlada optimizam da će se izvući iz krize i vratiti pobjedama. 

Kada je u pitanju sama kriza u Zrinjskom, prvotimac kluba Mario Barić nije siguran na šta bi tačno upro prstom. 

"Teško je pronaći pravi razlog naše 'krize'. Sigurno je da svaka momčad prije ili kasnije u sezoni upadne u teško razdoblje praćeno nedostatkom sreće, ali tada je samo bitno da se što prije vratiš pobjedama i dobrim igrama. Što duže traje kriza, to je šteta veća. Mislim da je naša nepripremljenost na to glavni razlog loših rezultata. Možda smo jednostavno mislili da se nama ne može to dogoditi i nismo na vrijeme reagirali. Dobri rezultati iz prvog dijela sezone su nas vjerovatno malo i opustili, jer su nas svi već proglašavali šampionima. Ležernije smo ušli u nastavak prvenstva i desile su se dvije-tri utakmice u kojima smo podbacili", kazao je iskusni Barić u razgovoru za SportSport.ba. 

Koliko će biti teško vama igračima da se vratite na pobjednički kolosijek?

"Sada traje prvenstvena pauza i pokušat ćemo ovo vrijeme iskoristiti da se što bolje pripremimo za nadolazeće utakmice. Uz kvalitetne treninge vjerujem da ćemo uspjeti vratiti staru formu i samopouzdanje, a za očekivati je da onda neće izostati ni dobre igre i pobjede", smatra Barić. 

Kako gledate na ispadanje iz Kupa BiH? 

"Ispadanje od Širokog Brijega, baš kao i zadnja prvenstvena utakmica su svima nama teški pali. U takvim okolnostima logično je da se malo naruši atmosfera u timu. Nama igračima je sigurno najteže, jer smo poraženi u tim utakmicama, a samim tim ispali smo iz borbe za jedan trofej koji je uvijek ambicija kluba kao što je Zrinjski." 

Možda će to sada biti olakšavajuća okolnost u Ligi za prvaka. 

"Da li će to biti olakšavajuća okolnost za nas ili ne, pokazat će vrijeme. Ipak, kao što sam već rekao, ambicije kluba i svakog igrača su pobjede i trofeji, a mi smo sebi i našim navijačima nažalost uskratili to još jedno takmičenje." 

Prije nekoliko dana za novog trenera je imenovan Blaž Slišković. Kakvo mišljenje imate o njemu? 

"Sa Sliškovićevim likom i djelom sam upoznat kao i svaki fudbalski fan u regiji. Mislim da će autoritetom i znanjem izvući najbolje iz svakog pojedinca i očekujem da ćemo se pod njegovim vodstvom vratiti na pravi put." 

Iako ste kod Marinovića bili neizostavan član prve postave, Barbarić vas je ostavio 'po strani'. Je li vam to teško palo?

"Slagao bih kada bih rekao da nisam očekivao da ću igrati više. Možda sam igrao toliko koliko sam pokazao na treninzima, ne znam... Sigurno je to da sam svaki trening davao najbolje od sebe, a da li je to nekada dovoljno ili nije, teško je reći. Sada je tu novi trener i na svim igračima je da rade maksimalno i pošteno. O mom ili nečijem drugom statusu će odlučivati trener." 

Je li vam veći pritisak kako su Željezničar i Sarajevo smanjili zaostatak?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Iskreno, očekivao sam da će Željezničar i Sarajevo biti naši prvi pratitelji. Njihov pritisak ne osjećamo toliko, mislim da nam je dosta i naš. Mi smo, ipak, aktuelni šampioni, dugo smo lideri prvenstva i imamo namjeru da tu i ostanemo. Vjerujem da ćemo se dignuti i da ćemo na kraju ostvariti cilj koji smo zacrtali", podvukao je Barić na kraju razgovora za SportSport.ba. 

U našoj zemlji Barić je već imao priliku osvajati trofeje. Kao igrač Sarajeva je osvajao prvenstvo i Kup BiH, a pored ere na Koševu, prije nego što je došao u Zrinjski još je igrao za Vitez, Vojvodinu, Slaven Belupo, Karlovac i Gent. 

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi