Baždarević: Proširiti bazu igrača i promijeniti mentalitet
FOTO: EPA

Bh. selektor četiri dana nakon bolnog poraza

Baždarević: Proširiti bazu igrača i promijeniti mentalitet

A. Beganović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine igrati u Francuskoj.

U baražu za odlazak na Evropsko prvenstvo bolja od Bosne i Hercegovine bila je Republika Irska. U prvom susretu odigranom u Zenici rezultat je glasio 1:1, da bi u Dublinu domaći slavili sa 2:0 i na kraju su se zasluženo plasirali na smotru najboljih  selekcija Starog kontinenta.

Četiri dana nakon poraza u Dublinu razgovrali smo sa selektorom našeg nacionalnog tima Mehmedom Baždarevićem, kojem se nakon posljednjeg sudijskog zvižduka u Dublinu svijet srušio.

"Nakon susreta sam bio slomljen. Žao mi je zbog fudbalera, navijača, ali i svih Bosanaca i Hercegovaca. Evo i nakon četiri dana ostaje žal, no moramo se znati nositi i sa ovakvim situacijama. Sport je takav, nekada pobjeđuješ,a nekada i gubiš. Nekako mi se čini da još uvijek nemamo tu kulturu prihvatanja poraza", za SportSport.ba je istakao Mehmed Baždarević.

Nakon poraza i znani i neznani su objašnjavali zbog čega smo izgubili, gdje je pogriješio Baždarević, a gdje igrači. Čak je bilo i Baždarevićevih kolega koji nekih desetak godina nisu vodili ni ekipu svog haustora, a koji su iz ko zna kojih razloga počeli dijeliti lekcije bh. selektoru.

"Svaku kritiku treba znati prihvatiti. U narednim danima će biti mnogo analiza i od zdravih kritika ne treba bježati. Ne bih se mnogo osvrćao na sve to, već sam rekao, ostaje žal što smo izgubili od reprezentacije koja nije igrački kvalitetnija od nas, no nemamo mnogo vremana za kukanje. Pred nama svima je mnogo posla", govori Baždarević.

"Da li bih nešto mijenjao? Teško je o tome govoriti, mogli smo odigrati bolje, no ne možemo reći da se igrači nisu borili, nisu u datom trenutku dali svoj maksimum. To nije bilo dovoljno. Ne želim tražiti alibi, ali mnogo stvari su baražu poklopilo protiv nas. U prvom poluvremenu prve utakmice ne iskoristimo par dobrih prilika, pa onda se spusti neviđena magla. Uslova za igru nije bilo, a Irci su vršili neviđeni pritisak da se susret nastavi, pošto se razmišljalo o prekidu. Onda povrede pred revanš, dva igrača su igrala pod blokadom. Mnogo toga nam nije išlo na ruku, no to nije važno, trebamo sebe gledati i truditi se da u svakom susretu pružimo svoj maksimum, pa da i iz poraza izvućemo neke pozitivne stvari", dodao je selektor našeg nacionalnog tima.

Baždarević je reprezentaciju preuzeo nakon četiri odigrana kola u kvalifikacijama i samo dva osvojena boda. Šanse za plasman na Evropsko prvenstvo, pa i baraž, u tim momentima su bile minimalne, no Baždarević je sa svojim stručnim štabom uspio iz raštimanog orkestra izvući maksimum.

"Vjerujte da nije bilo lako. Svaki susret nam je bio biti ili ne biti. Nismo imali pravo na krivi korak, a nismo mogli ni eksperimentiasti. Morali smo se osloniti na provjerene igrače i iz njih izvući maksimum. Stručni štab je "krvavo" radio, obilazili su se igrači, a istinski doprinos dali su Papac, Rahimić i Misimović, te se nadam da će tako biti i u budućnosti. Rekao sam već, svi zajedno moramo zasukati rukave jer pred nama je mnogo posla", ističe Baždarević.

Do početka kvalifikacija za Mundijal 2018. godine fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će odigrati nekoliko prijateljskih susreta na kojima će Baždarević isprobati i neke nove igrače.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Ne volim pričati o imenima, ali u prijateljskim susretima ćemo sigurno dati priliku i novim igračima da pokažu koliko mogu. Svi mi znamo koliko mogu Džeko, Pjanić, Begović. Vidjet ćemo na koga možemo računati, proširit ćemo bazu igrača, a i meni će biti lakše. Reprezentacija koja uđe u kvalifikacije za Mundijal će biti, da tako kažem, moja reprezentacija. Pokušat ću, a nadam se da ću i uspjeti, uvesti neke novine i promijeniti mentalitet. Za to treba vremena, no sigurno je da ću u tome istrajati", zaključio je Baždarević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.