Baždarević: Spahić zna šta se od njega očekuje
Foto: EPA

Objavljen spisak za prijateljske susrete

Baždarević: Spahić zna šta se od njega očekuje

A. Beganović

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine objavio je spisak igrača na koje računa za predstojeće prijateljske susrete sa Luksemburgom i Švicarskom.

Na Baždarevićevom spisku nalazi se 25 igrača, a među njima je i iskusni Emir Spahić s kojim je selektor našeg nacionalnog tima obavio razgovor.

"Razgovarao sam sa Spahićem. Otovoreno smo razgovorali i mislim da je shvatio šta očekujem od njega. Njegov kvalitet nije upitan, iako je u poznim igračkim godinama igra u sjajnoj formi i u dobrom klubu. Tokom razgovora sam osjetio da ima veliku želju da pomogne i to je dobro. U HSV-u su svi puni hvale za njega, smatram da može mnogo pomoći mlađim kolegama.  Između ostalog to nam je i jedan od ciljeva. Imamo primjer Milana Đurića koji je stasao i igrački sazrio između ostalog zahvaljujući Edinu Džeki i Vedadu Ibiševiću", za SportSport.ba je izjavio Baždarević.

Na spisku se nije našlo nekoliko fudbalera na koje je Baždarević računao tokom prošlog kvalifikacijskog ciklusa.

"Pratili smo igre svih potencijalnih reprezentativaca. Želim reći da niko nije otpisan. Naš cilj je stvoriti veliku konkurenciju. Želimo da na svakom mjestu imamo po par igrača koji će u svakom momentu moći odgovoriti zadatku. Tu su i mladi Riad Bajić i Armin Hodžić na koje se ozbiljno računa, a koji su ustupljeni selektoru mlade reprezentacije", istakao je Baždarević kojeg smo upitali da li će u budućnosti kriterij za pozivanje u reprezentaciju između ostalog biti standardnost u klubu.

"Igrači se moraju izboriti za svoje mjesto u klubu ukoliko žele poziv u reprezentaciju. Normalno je da takvi imaju prednost prilikom sastavljanja spiska, ali ne smijemo biti isključivi. Imamo primjer Vedada Ibiševića koji je bio u velikoj krizi i mislim da mu je naše povjerenje mnogo pomoglo", dodao je Baždarević.

U posljednjih nekoliko mjeseci odnosno od odlaska Jose Mourinha sa klupe londonskog Chelseaja, naš najbolji golman Asmir Begović nikako ne brani.

"Normalno je da me to brine jer golmansko mjesto je specifično. Kada je Begović prešao u Chelsea očekivali smo da će braniti, ako ništa onda u Kup susretima. Tako je i bilo na početku, Asmir je branio u Kupu i prvenstvu zbog povrede Courtoisa, ali danas su stvari drugačije. Ozbiljno računamo i na Ibrahima Šehića, te Jasmnina Burića koji će u ove dvije utakmice dobiti minutažu", govori Baždarević.

Selektor će u duelu sa Luksemburgom priliku dati igračima koji su u ranijem ciklusu igrali manje.

"To nam je plan, ali iako je Luksemburg da tako kažem, slabijeg kvaliteta, nećemo ga shvatiti neozbiljno. Želimo od prvog momenta pokazati šta je naš cilj. Pokušat ćemo i mislim da ćemo uspjeti, napraviti reprezentaciju koja će igrati čvrsto, agresivno i odgovorno i koja će biti prepoznatljiva po svom stilu. Svi koji su pozvani, a i oni koji ovaj put nisu, moraju 100 posto biti posvećeni reprezentaciju. Forma, ponašanje i želja su stvari na koje ćemo obraćati pažnju. Žao mi je što na ovom okupljanju nema Gojka Cimirota, koji bi bio na spisku da nije povrijeđen", zaključio je Baždarević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi