Selektor BiH pred Austriju

Baždarević: Volio bih da mogu napraviti deset zamjena

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine uspješno je otvorila 2015. godinu, a Zmajevi su pobjedom od 3:0 na gostovanju kod Andore upisali svoju prvu "tricu" u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine uspješno je debitovao na klupi naše najbolje selekcije, ali njega i njegove izabranike već u utorak očekuje novi izazov. Iako, duel protiv Austrije nije takmičarskog karaktera jasno je da svi u domovini i od ovoga susreta očekuju dobar rezultat za najbolju selekciju Bosne i Hercegovine.

"Vi znate da je ovo prijateljska, a iako je prijateljska jako je važna. Radi se o dvije prijateljske zemlje koje vole fudbal, a nadam se da ćemo i mi i oni igrati dobro. Ovaj meč je važan, ali truditi ćemo se da igramo što bolje. Znamo da Austrijanci igraju dobre kvalifikacija, ali biće to sasvim drugačiji meč u odnosu na Andoru", rekao je Baždarević na početku svog obraćanja na zvaničnoj press-konferenciji.

"Odmarati nećemo nikoga da bi ga odmarali, ali ćemo učiniti sve da zaštitimo sve one koji su imali problema ranije. Iako bude postojala i manja sumnja da je neko povrijeđen, on neće igrati", istakao je Baždarević, te dodao:

"Lulić neće biti u konkurenciji jer se vraća nakon teške povrede i duge pauze, te ne želimo rizikovati, a slična je situacija i sa Salihovićem".

Jesu li Austrijanci favoiti i koje su to prednosti ove selekcije?

"Radi se o dobroj reprezentaciji. Oni rade u kontinuitetu, ne mislim da su veći favoriti, ali igraju pred svojom publikom. Možda imaju malu prednost, ali nadam se da ćemo im adekvatno odgovoriti, a za to definitivino imamo argumenata", kazao je bh. selektor.

Hoće li BiH ponovo igrati u napadačkoj formaciji?

"Uvijek razmišljam o tome da je formacija napadačka, ali i o tome da se dobro brani. Ipak zadržat ćemo napadačku ideju, ali trudit ćemo se kolektivno dobro braniti", rekao je popularni Meša.

Kao igrač Baždarević je tri puta igrao protiv Austrije i to u dresu bivđe SFR Jugoslavije.

"Uvijek smo u Austrijancima imali dobrog protivnika. Ipak, mislim da smo mi tada kao Jugoslavija slavili u sva tri navrata", rekao je Baždarević.

Štilić i Šunjić su dobili pozive samo za prijateljski duel sa Austrijom, a iz Baždarevićevog odgovora očito bi obojica mogla dobiti značajnu minutažu.

"Štilić bi mogao dobiti priliku, nadam se popriličnu minutažu!, kazao je šef bh. tima, te dodao:

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Volio bih da mogu napraviti i deset izmjena kako bi što više igrača u prijateljskoj utakmici dobilo priliku."

Prijateljska utakmica između Austrije i naše domovine igra se sutra na stadionu Ernst Happel sa početkom u 20:30.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.