Begović briljirao, Ibišević zabio Bayernu, debi Hajrovića
Foto: EPA

Zmajevi u Evropi

Begović briljirao, Ibišević zabio Bayernu, debi Hajrovića

E. Škorić

Vedad Ibišević je u protkelih sedam dana odigrao dvije utakmice, te zabio jedan pogodak za Stuttgart i to protiv Bayerna. Istakao se Asmir Begović protiv Manchester Uniteda, dok je Edin Džeko zabio gol Tottenhamu, ali nije uspio i Chelseaju.

Engleska

Asmir Begović je bio fantastičan u pobjedi Stoke Cityja nad favorizovanim gostima iz Mancehstera. Domaći su na Britannia stadionu slavili sa 2:1, a Begović je imao ključnu odbranu 90. minuti nakon udarca Waynea Rooneyja iz slobodnjaka. Nekoliko dana ranije, u srijedu, Stoke je poražen na gostovanju u Sunderlandu, a tu je Begović kapitulirao jednom i to u 17. minuti.

Edin Džeko je igrao 90 minuta u engleskom deerbiju protiv Chelseaja u ponedjeljak navečer. Građani su na Etihadu poraženi od Chelseaja s minimalnih 0:1. Naš reprezentativac nije uspio da zabije, iako je imao nekoliko prilika. Međutim, postigao je gol prošle srijede u deklasiranju Tottnehama na White Hart Laneu (5:1). 

Njemačka

Najveći broj bh. reprezentativaca nastupa u Bundesligi. U proteklom vikendu svi su nastupali. Kapiten bh. reprezentacije Emir Spahić igrao je svih 90 minuta u pobjedi Bayera nad Stuttgartom u Leverkusenu. Svih 90 minuta proveo je na drugoj strani i Vedad Ibišević. Nekoliko dana ranije, Stuttgart i Bayern igrali su zaostali susret 17. kola, a Ibišević je pogodio mrežu Bavaraca u porazu Švaba. 

Schalke je na Veltins Areni s 2:1 bio bolji od Wolfsburga, a 84 minute igrao je Sead Kolašinac. On se povrijedio i pauzirat će do sredine ove sedmice. Srećom, u pitanju je samo lakša povreda.

Sejad Salihović je nastupao za Hoffenheim 86 minuta u razbijanju HSV-a (3:0), dok je Mensur Mujdža igrao 90 minuta u porazu Freiburga u gostima kod Mainza. Ermin Bičakčić je za Braunschweig igrao 90 minuta u porazu od Borussije Dortmund u petak navečer. 

Italija

Senad Lulić odigrao dobro 90 minuta u pobjedi Lazija u gostima u Veroni, dok Miralem Pjanić nije igrao ovog vikenda. Zbog kiše i natopljenog terena odgođen je duel Rome i Parme, koji će se igrati tek početkom aprila.

Belgija, Holandija, Turska...

Ervin Zukanović nije igrao protekle srijede za Gent u Kupu protiv Waregema, koji je kao gost slavio sa 1:0, ali je naš stoper zabio golčinu u subotu u prvenstvenoj utakmici Genta i Leuvena (2:0).U tom je duelu popularni Zukan igrao svih 90 minuta.

Senijad Ibričić je u petak igrao od 68. minute u gostujućem porazu njegovog Erciyesspora od Bešiktaša (3:2). Haris Medunjanin igrao je 90 minuta u pobjedi Gaziantepspora u gostiam kod Antalyaspora u subotu.

Potencijalni bh. reprezentativac Nemanja Gudelj zabio je dva gola u pobjedi AZ Alkmaara nad Groningenom u utakmici 21. kola holandske Eredivizije. Još jedan potencijalni reprezentativac, Veroljub Salatić, pogodio je u nedjelju u pobjedi Grasshoppersa u gostima kod Luzerna (3:1).

Bivši reprezentativac Ivan Sesar igrao je 90 minuta u visokoj pobjedi Akhisara nad Genčlerbirligijem, dok je konačno za Galatasaray debitovao Izet Hajrović. Galata je ponizila Bursaspor (6:0), a Hajrović je igrao od 56. minute.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.