Begović: Čuti našu himnu na Maracani je ispunjenje sna

Novogodišnji intervju za SportSport.ba

Begović: Čuti našu himnu na Maracani je ispunjenje sna

A. Beganović

Asmir Begović je osoba koja uvijek rado pristane na razgovor za naš portal. Tako je bilo i ovoga puta, pa smo sa našim golmanom obavili novogodišnji intervju u kojem se Asmir Begović osvrnuo na sve što se desilo u 2014. godini i najavio ono što dolazi u novoj.

1. Iza tebe je još jedna uspješna godina. Po ćemu ćeš je pamtiti?

Jeste, bila je to uspješna godina, ali naravno da je vrhunac bilo Svjetsko prvenstvo. Taj trenutak kad smo istrčali na Maracanu, kad je svirala naša himna... Sve ću to pamtiti do kraja života kao jedan od najsvjetlijih trenutaka u karijeri.

2. Sportski trenutak u 2014. godini koji želiš što prije zaboraviti?

Nema takvih. Šta se desilo, desilo se. U fudbalu nema vremena za žaljenje, treba gledati u budućnost.

3. Najveća želja u sportskom planu u 2015.

Da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo. Pred nama je težak zadatak, ali uvjeren sam da ćemo uspjeti.

4. Kako ćeš proslaviti Novu godinu? S porodicom ili?

Već na Novu godinu igramo s Manchester Unitedom kod kuće, tako da sam s ekipom, vrlo vjerovatno u krevetu mnogo prije ponoći. Ne smeta, igramo veliku utakmicu, pola planete će nas gledati, za to svaki fudbaler živi.

5. Posljednja dva susreta u Premiershipu dvije pobjede bez primljenog gola. Slijede dueli sa Unitedom i Arsenalom. Tvoja očekivanja?

Moram priznati da je osjećaj odličan. Pobijediti na Boxing day je uvijek sjajno, pogotovo u gostima, a kada to uradite kod Evertona onda je to još vrijednije. Konačno smo to ispratili i pobjedom kod kuće i to nam je mnogo značilo za samopouzdanje. Sada slijede dvije teške utakmice, ali ne tako davno smo igrali i s Unitedom i s Arsenalom i pokazali da se možemo nositi. Biće teško, ali mislim da bi ovo moglo okrenuti našu sezonu u mnogo boljem smjeru nego do sada.

6. Prema tvom mišljenju ko će osvojiti Premiership, a ko Ligu prvaka?

Prema mom ličnom iskustvu, mislim da je Chelsea najbolja ekipa u ligi. Protiv nas su djelovali kao najbolja i najorganizovanija ekipa i vjerujem da će tako biti do kraja prvenstva. Kada je u pitanju Liga prvaka, tu je još teže prognozirati, ali recimo da se ja nadam da će to biti Bayern.

7. Mnogo se piše i danas o tvom odlasku iz Stokea? Da li je vrijeme da se okušaš u nekom većem evropskom klubu?

Mnogo toga se piše, ali vjerujte da se ja trudim da ne razmišljam uopšte o tome. U Stokeu mi je lijepo, maksimalno sam fokusiran, a šta će biti sutra, ne znam. Vidjećemo.

8. Reprezentacija je loše otvorila kvalifikacije. Izabran je novi selektor, možemo li ipak do Evropskog prvenstva?

Možemo, već sam rekao više puta i stojim iza toga. Biće teško, ali imamo kvalitet, nije on nigdje nestao. Novi selektor je tu, posvetio se poslu, a sigurno da svi moramo dati sve od sebe da pomognemo i njemu i reprezentaciji i da na kraju uspijemo. Ponavljam, biće puno teško, ali nije nemoguće i siguran sam da ćemo uspjeti.

9. Za kraj šta bi poželio Bosancima i Hercegovcima u Novoj 2015. godini?

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Najvažnije je da budu zdravi. Nadam se da će provesti praznike uz familiju i prijatelje, i želim svima puno sreće u Novoj godini.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.