Begović: Nikad u potpunosti neću shvatiti šta se događalo

Asmir o ratu i genocidu u Srebrenici

Begović: Nikad u potpunosti neću shvatiti šta se događalo

E. Škorić

Golman bh. reprezentacije Asmir Begović nije bio u Bosni za vrijeme nesretnog rata, no svjestan je šta je njegova zemlja prošla devesetih godina.

Begovićevi roditelji su za vrijeme rata otišli iz Trebinja u Kanadu i Asmir je izbjegao tragediju zajedno sa svojom porodicom. No, danas, kada se obilježava 19. godišnjica genocida u Srebrenici, Asmir je Englezima govorio o tragediji koja je pogodila Srebrenicu i BiH. 

"Otišao sam prije nego se desilo i bio sam mlad, ali sam kasnije postao svjestan šta se sve događalo tada u mojoj zemlji. Obrazovao sam se kako sam bio stariji i sve sam više shvatao šta se događalo", rekao je Begović, dodavši:

"Nikad neću u potpunosti shvatiti svu ozbiljnost tragičnog događaja, ali bitno je da to poznajem i da se moje nasljedstvo obrazuje o tome, te da zna što se događalo".

Na pitanje kakav je utjecaj ostavio na njega taj kobni rat, Begović je odgovorio: "Svi su pogođeni tom tragedijom i imalo je utjecaja na sve, ali to je na neki način zbližilo ljude i ta povezanost i zajedništvo su veći neko ikad".

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.