Bevanda: Moj stav je odmah liga 12

Član IO-a NSBiH

Bevanda: Moj stav je odmah liga 12

Na današnjem sastanku komisije IO-a, između ostalog, razgovaralo se i o mogućem skraćenju Premijer lige na 12 klubova.

Nakon sastanka razgovarali smo sa Josipom Bevandom, članom IO-a NSBiH, koji je istakao da je trenutni broj klubova u ligi prevelik, te da bi se liga trebala smanjiti na 12 klubova.

"Danas smo završili prvu sjednicu i napravili smo analizu. Pilav nas je upoznao sa analizom takmičenja i raspravljalo se o eventualnom skraćivanju. Moj lični stav je da je liga preglomazna sa trenutnim brojem klubova i dobro bi bilo da se nađe model kojim bi se ona skratila. Naš zaključak je da bi bio optimalan broj od 12 klubova u ligi, a kasnije bi još bolje bilo skratiti i na 10 klubova. Sada je najveće pitanje kako napraviti modalitet da dođemo do 12 klubova, a u svemu će nam biti potrebna podrška iz Federacije i RS-a. Moj stav je da odmah treba ići u radikalizaciju. Postoji i druga opcija, smanjenje na 14 pa potom na 12 klubova. Trebat će vremena za takvo nešto", kazao je Bevanda, te dodao:

"Liga bi zasigurno dobila na poboljšanju i igrača i struke, a u takvoj sredini bi se stvorili i igrači za reprezentaciju, što je najbitnije. Svjesni smo da naši mladi igrači brzo odlaze u inostranstvo, a ako bi liga bila kvalitetnija, vjerovatno bi ostali duže kod nas. Također, bilo bi odlično i da država dozvoli strane ulagače u fudbal, da postanu klubovi dionička društva".

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.