BiH razbila Estoniju i uspješno krenula na put za Rusiju
FOTO: A. Berbić

Kvalifikacije za SP

BiH razbila Estoniju i uspješno krenula na put za Rusiju

E. Škorić

Bh. nogometna reprezentacija visokom pobjedom nad Estonijom (5:0) otvorila je večeras u Zenici kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Naši reprezentativci odigrali su večeras sjajan meč, ostvarili su rutinsku pobjedu i ispunili očekivanja navijača, koji su ih došli bodriti u Zenici unatoč kišovitom i prohladnom vremenu.

Na samom početku se vidjelo da je našim igračima stalo da na najbolji način krenu u kvalifikacije, a samo sedam minuta bilo je dovoljno da postignemo prvi pogodak. 

Pjanić je izveo slobodni udarac, poslao je loptu na drugu stranu, potom je Lulić vratio loptu u peterac, udarac Ibiševića zaustavio Aksalu, a onda odbijenu loptu glavom u mrežu pospremio bivši kapiten Emir Spahić.

U 22. minuti Džeko je krenuo sam prema golu, potom ga je faulirao Kalvan, koji se sudario s golmanom, pa je sudija morao da pokaže na bijelu tačku. Napadač Rome je uzeo odgovornost na sebe i pogodio.

Pet minuta nakon toga Džeko spušta loptu za Ibiševića, koji je neprecizan. U 39. minuti nova dobra akcija Zmajeva, Pjanićev udarac ide ravno u Aksalua. U završnici prvog dijela sjajni Džeko je sve dobro napravio, ali Aksalu spašava Estonce.

I u nastavku dominacija Mešinih izabranika. Već u 48. minuti Ibišević u šansi nakon dodavanja Pjanića, Aksalu je opet odbranio. 

Veliku šansu imao je Ibišević u 62. minuti nakon što je odigrao dupli pas sa Pjanićem, konačno je matirao Aksalua, ali je stativa spasila Estonce. Do kraja utakmice, uglavnom se igralo na polovici Estonaca, napadali smo, a u 71. minuti potez utakmice - projektil Medunjanina iz voleja nakon ubačaja Pjanića iz kornera.

Džeko je u 80. minuti imao sjajnu šansu, ali Aksalu još jednom fantastično brani, pa spašava goste privremeno težeg poraza. Ipak, Aksalu je bio nemoćan u 83. minuti kada je Ibišević pogodio na nesebičnu asistenciju debitanta Miličevića.

U sudijskoj nadoknadi Pjanić izvodi korner, a Spahić glavom zabija i završava priču na Bilinom polju. Estonci su razbijeni, polako se okrećemo Belgiji, kojoj gostujemo za mjesec dana u Briselu.

BiH - Estonija 5:0 (Spahić 7, 90, Džeko 23 - penal, Medunjanin 71, Ibišević 83)

BiH: Begović, Kolašinac, Spahić, Zukanović, Vranješ, Lulić, Medunjanin, Pjanić, Višća, Džeko, Ibišević.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Estonija: Aksalu, Pikk, Klavan, Baranov, Teniste, Kallaste, Antonov, Mets, Kams, Vassiljev, Zenjov.













Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi