BiH u baražu: Mešini džokeri obradovali naciju!

Medunjanin i Đurić za slavlje u Nikoziji

BiH u baražu: Mešini džokeri obradovali naciju!

E. Škorić

Bh. reprezentacija igrat će baraž za plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj nakon što je slavila s 3:2 u Nikoziji protiv Kipra u jednoj neobičnoj utakmici.

U prvih 10-ak minuta utakmice nije bilo uzbuđenja, a onda u 13. minuti eurogol Harisa Medunjanina nakon što mu je Zukanović poslao loptu s lijeve strane. Zaista pogodak koji se rijetko viđa. 

Ibišević je u 25. minuti imao veliku šansu, pucao je iskosa s desne strane, ali stativa je spasila Kiprane. 

I kada nismo iskoristili taj poklon, uslijedio je veliki šok. Domaća reprezentacija je za 10 minuta stigla do velikog preokreta. 

Prvo je u 32. minuti Charalambidis pogodio odbijanac nakon što je Begović odbranio udarac Efremu, da bi u 41. minuti Mytidis na ubačaj Makridesa matirao našeg golmana za 2:1.

Razigrani Kiprani iskoristili su slabu igru naše zadnje linije. Spasio nas je Medunjanin, koji je u samoj završnici na ubačaj Lulića s lijeve strane zakucao loptu u mrežu za konačan rezultat prvog dijela.

U četvrtoj minuti nastavka Pjanić je pokušao iz slobodnog udarca, no bilo je to daleko od gola Kiprana, pa je lopta otišla preko gola. U prvih 15 minuta nastavka nije bilo šansi, tempo igre je opao i to nam je nekako i odgovaralo.

Baždarević je u 61. minuti iz igre izveo Zukanovića, a ponovo šansu dao junaku iz Zenice, Đuriću, koji je u 67. minuti glavom zabio za novi preokret, za veliko slavlje i za, u konačnici, plasman u baraž. 

U preostalih dvadestak minuta Kiprani su napadali, nisu imali šta da izgube, a nama je išlo na ruku i to što je Belgija u Briselu bila uvjerljiva protiv Izraela, pa nam je odgovarao i remi. U svakom slučaju, slavili smo, napredovat ćemo na FIFA rang listi i 18. oktobra ćemo saznati protivnika u baražu. Ovo nam je treći baraž, nadamo se trećoj sreći.

Ono što vrijedi istaći, igrali smo protiv Velsa i Kipra, dakle dvije odlučujuće utakmice, bez Edina Džeke i Muhameda Bešića, dvojice izuzetno bitnih igrača. Potezi Mehmeda Baždarevića su bili pravi, dao je šansu Đuriću i Medunjaninu i oni su svojim golovima zaslužni što još imamo šansu da idemo u Francusku.

No, u baražu ne smijemo dozvoliti igru u odbrani kakva je večeras bila. To je nedopustivo. Ali, hajde da sada slavimo...

Kipar - BiH 2:3 (Charalambidis 32, Mytidis 41/ Medunjanin 13, 44, Đurić 67)

Kipar: Georgallides, Antoniades, Laifis, Dossa Junior, Demetriou, Laban, Nikolaou, Efrem, Makrides, Charalmbidis, Mytidis. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

BiH: Begović, Zukanović, Spahić, Šunjić, Mujdža, Vranješ, Medunjanin, Lulić, Pjanić, Višća, Ibišević.




NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.