Bild: Hasanov život kao stvoren za holivudski film

Od konobara do legende Bayerna

Bild: Hasanov život kao stvoren za holivudski film

Ugledni i najtiražniji njemački list Bild posvetio je priču nekadašnjem bh. reprezentativcu Hasanu Salihamidžiću po čijem životnom putu bi se mogao snimiti holivudski film. 

"Teško da bi pisac mogao bolje smisliti radnju za priču. Život za Hollywood... Tako bi se mogao zvati film o njemu, ili bolje rečeno - serija", stoji u tekstu objavljenom u Bildu, a da biste ga razumjeli, potrebno je najprije poznavati njegovu životnu priču. 

Kao petnaestogodišnjak Salihamidžić je razmišljao samo kako pobjeći od rata. Za putne troškove je zarađivao radeći kao konobar u Jablanici, a da bi stigao do autobusa koji je išao za Hamburg uspio je proći 11 vojnih punktova. U Hamburgu se priključio treninzima juniorskog tima HSV-a, gdje je u njemu buduću zvijezdu prepoznao Felix Magath, koji je, ispostavit će se, jedan od najzaslužnijih za njegov kasniji uspjeh.

Tri godine kasnije Salihamidžić je stigao do prvog tima i zaigrao u Bundesligi. Utakmicu u kojoj je na sebe skrenuo pažnju čitave Evrope odigrao je 18. maja 1996. godine kada je HSV kao gost slavio kod Eintrachta iz Fraknfurta sa 4:1. Hasan je sa svega 19 godina postigao dva i namjestio dva gola, a poslije ove sjajne partije mnogi su se u čudu pitali: 'Ko je taj klinac?!'

U tim trenucima Hasanu nije bilo lako. Prilikom jedne emisije u kojoj je gostovao prikazan je prilog iz njegove Jablanice poslije kojeg je jedva suzdržao suze. 

"Sjećam se da je majka kazala 'otišlo dijete, a odjednom vidim odraslog čovjeka, moga Hasana. Bio sam van sebe od sreće. Do tada sam se sa roditeljima čuo samo preko radioamatera." 

"Bilo mi je jako teško ostaviti moju porodicu i doći negdje, gdje ne razumiješ jezik kojim ljudi govore. Ali, imao sam sreću", ispričao je Hasan, prenosi Deutsche Welle. 

To je bio početak velike Hasanove karijere. Nakon tri sjajne sezone u HSV-u uslijedila je nagrada za sav trud i znoj koji je uložio u svoj razvoj. 1998. godine je potpisao za najveći njemački klub Bayern s kojim je šest puta bio šampion Njemačke, osvojio četiri nacionalna Kupa, kao i UEFA Ligu prvaka 2001. godine. Nakon toga uslijedio je transfer u Juventus, te u Wolfsburg u kojem je ujedno i okončao svoju bogatu karijeru. 

Novu stranicu života je okrenuo kao sportski direktor Bayerna. Uspio je postati ono što nijedan Bosanac prije njega nije uspio... 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi