Bitka za ostanak i Evropu: Sve stalo u 90 minuta

Ko će u Evropu, a ko u niži rang?

Bitka za ostanak i Evropu: Sve stalo u 90 minuta

A. Beganović

Danas su na rasporedu utakmice posljednjeg 30. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u kojem nas očekuje mnogo uzbuđenja.

Na žalost većine ljubitelja fudbala u našoj zemlji, ali svakako na sreću navijača Zrinjskog, derbi 30. kola između Zrinjskog i Slobode rezultatski je beznačajan. Plemići su kolo prije kraja osigurali titulu, dok je Sloboda siguran putnik u Evropa ligu.

No, zato će se s velikom pažnjom pratiti utakmice u Sarajevu (Sarajevo - Olimpic), Lukavici (Slavija - Željezničar), Širokom Brijegu (Široki Brijeg - Radnik) i Banjaluci (Borac - Slavija).

Na Koševu se sastaju gradski rivali Sarajevo i Olimpic. Još uvijek aktuelni prvak naše zemlje, Sarajevo, s eventualnom pobjedom sezonu bi najvjerovatnije okončao na 4. mjestu te bi u slučaju da Sloboda osvoji Kup izborio nastup u Evropa ligi. S druge strane, eventualna pobjeda Vukove ostavlja u Premijer ligi, dok ih i bod, pa i poraz u slučaju da im se poklope rezultati na utakmicama u Banjaluci i Lukavici, može ostaviti u društvu najboljih.

Slavija će pred svojim navijačima pokušati savladati Željezničar, no ni eventualna pobjeda Sokolovima ne garantuje ostanak u eliti, kao što ni pobjeda Željezničaru ne garantuje izlazak na evropsku scenu. Obje ekipe, kao  i njihovi navijači osluškivat će rezultate sa utakmica u Banjaluci i na Koševu. Željezničar bi na 4. mjestu završio samo ukoliko Olimpic pobijedi Sarajevo, dok Slaviji "igra" pobjeda Sarajeva i remi ili pobjeda Viteza na Gradskom stadionu u Banjaluci.

Na Pecari domaći Široki Brijeg dočekuje Radnik iz Bijeljine. Izabranici Slavena Muse pred svojim navijačima imaju meč loptu, odnosno pobjeda ih vodi u Evropu, dok bi ih remi ili poraz mogao drugu godinu zaredom ostaviti bez evropske scene.

Nakon što je većim dijelom sezone bio u opasnoj zoni Borac se izborio za majstoricu, odnosno izabranici Borčeta Sredojevića sudbinu imaju u svojim rukama. U goste im dolazi Vitez, koji takođe nije siguran i ukoliko ga pobijede s minimalnih 1:0 ili pak sa dva ili više razlike sigurno će ostati u društvu najboljih. No, remi i poraz bacili bi Banjolučane u niži rang.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Mnogo je kombinacija u igri, a u sjeni ovih utakmica snage će odmjeriti Travnik i Drina, Čelik i Mladost, te Rudar Prijedor i Velež.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi