Bivši Zmaj ostavio košarku i postao legenda HNL-a
FOTO: EPA

Danas kao trener vodi Cibaliju

Bivši Zmaj ostavio košarku i postao legenda HNL-a

Mladen Bartolović (39) i danas u Hrvatskoj uživa status istinske legende HNL-a. Bivši reprezentativac BiH je iz rodnih Zavidovića u susjedstvo stigao nakon što se završio rat i najprije je obukao dres Segeste, da bi potom u Hrvatskoj još igrao za Cibaliju, Dinamo, Zagreb i Hajduk. U 20 godina karijere samo se dva puta okušao u inostranstvu, tačnije u Njemačkuoj (Saarbrücken) i Iranu (Foolad). 

Iako je visok samo 1,69 metara, Bartolović je u mladosti maštao o tome da postane košarkaš. U rodnom mjestu se košarkom bavio do 15. godine i bio je izuzetno talentovan playmaker, no potom se prebacio na travnjak. Puno je trenutaka koji su obilježili njegovu karijeru, međutim posebno izdvaja tri. 

"Uvijek ću pamtiti pobjedu Hajduka protiv Dinama 2008. godine u Maksimiru. Šteta je što nisam zabio gol nakon što sam sjajno okrenuo Mikića, Igrao sam 20 godina, a osvojio sam samo jedan trofej i to Kup s Dinamom. Ne mogu prežaliti ni ono finale Kupa s Cibalijom protiv Osijeka 1999. Nisam imao sreće s osvajanjem trofeja", kazao je Bartolović jedne prilike za 24 sata. 

Kroz karijeru Bartolović je promijenio desetine trenera. Trojica su ostavila poseban trag na njega. 

"Izdvojio bih trojicu trenera od kojih sam najviše naučio i koji su, na neki način, na mene ostavili trag. To su Mile Petković, Klaus Toppmoller i Zoran Vulić. Volim trenere koji su čvrsto na zemlji, koji ne padaju u euforiju nakon jedne pobjede ili padaju u neku depresiju nakon jednog poraza", dodao je.

A kada su u pitanju napadači... 

"Igrao sam s mnogo sjajnih napadača, ali Ivan Bošnjak i Eduardo da Silva su najbolji", rekao je Bartolović.

Nakon što je stavio tačku na svoju igračku karijeru, Bartolović se posvetio trenerskom poslu i nedavno je preuzeo Cibaliju. Priliku za debi će imati danas protiv Rijeke, iste ekipe koja ga je prije 19 godina čekala u igračkom debiju za tim iz Vinkovaca. 

Svojevremeno Bartolović je za reprezentaciju BiH debitovao 2003. godine pod vodstvom Sliškovića, a u više od 20 nastupa je postigao i jedan gol. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi