Bordo tim skoro dva puta skuplji od Plavih sa Grbavice

Vrijednosti nogometaša

Bordo tim skoro dva puta skuplji od Plavih sa Grbavice

Dž. Mrakić

Danas će u 15:30 sati na Grbavici započeti 106. derbi između Sarajeva i Željezničara.

Ovo će ujedno biti i prvi sarajevski derbi za Miodraga Ješića i Edisa Mulalića, odnedavno nove šefove stručnog štaba dvaju klubova.

Oba tima danas na teren izlaze s nizom od tri utakmice bez poraza. Ipak, vrijedi istaći da je Sarajevo samo jednom slavilo gostujuću pobjedu ove sezone (četiri utakmice), dok je Željezničar igrao kod kuće u četiri navrata i pretrpio je samo jedan poraz.

Međutim, ono što bi nam moglo dati bolji uvid o potencijalnom scenariju na terenu jeste vrijednost nogometaša. Prema procjeni portala Transfermarkt.de, FK Sarajevo je skoro dva puta skuplji od svog današnjeg protivnika.

Tim Miodraga Ješića vrijedi 11.9 miliona eura, a prosječna vrijednost igrača Bordo tima je 397 hiljada. S druge strane, procjena je da Plavi s Grbavice ukupno „koštaju“ 6.28 miliona eura, odnosno 224 hiljade po nogometašu.

Jedini igrač čija tržišna vrijednost prelazi cifru od milion eura jeste Leon Benko, trenutno prvi strijelac Premijer lige, koji vrijedi 1.100.000 eura, a prate ga Samir Radovac sa milion, Krste Velkoski i Haris Duljević sa 900.000, odnosno Matej Delač Krste Velkoski sa 750 hiljada eura.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sarajevo ima čak sedam nogometaša koji imaju veću tržišnu vrijednost od Kerima Memije, 19-godišnjeg lijevog beka Željezničara i najskupljeg igrača Plavih (575.000 eura). Iza njega je Joco Stokić, napadač koji je u zadnje tri sezone PLBiH postigao 32 gola (550.000), a krug nogometaša koji vrijede 500 ili više hiljada eura zatvara golman Marijan Antolović, koji, prema procjeni Transfermarkta, vrijedi tačno pola miliona eura.

Najskuplji nogometaš koji ne dolazi s ovih prostora jeste Harmony Ikande iz redova Sarajeva, čije usluge vrijede 400.000 eura.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije