Braća Novoselac treneri ženske ekipe Norrkopinga

Majstori malog fudbala

Braća Novoselac treneri ženske ekipe Norrkopinga

Braća Novoselac, Slaven i Dražen sinonim su za mali fudbal u BiH. Kako se razvijala ova loptaška disciplina kod nas, tako je ih je javnost imala priliku bolje upoznati.

Dugogodišnji reprezentativci, nakon što su im vajni stručnjaci upropastili fudbalske karijere, odlučili su se za futsalske. Braća Novoselac rijetki su igrači s bh. prostora koji žive od ovoga posla.

Rijetko su također imali priliku igrati skupa u klubu, no sada su obojica u švedskom Norrkopingu.

Tri uloge

"Došli smo ovdje u dogovoru sa trenerom Mufadom Bajraktarevićem, s kojim smo u kontaktu već nekoliko godina, razmjenjujući neka futsal iskustva i planove. Ovo ljeto su se nekako sklopile kockice, pao je dogovor da udružimo snage. Prošle sezone je Norrköpingu play-off izmakao za dlaku, zbog slabije gol-razlike. Ove sezone želje su napraviti pomak i ući u play-off, a u klubu vjeruju da im mi možemo pomoći u tome. Naše želje se poklapaju, želimo ići na pobjedu svaku utakmicu i ostvariti što bolji plasman ove sezone", priča Slaven.

Trener Bajraktarević je porijeklom iz BIH, njegov brat Elmir je član ekipe, a uz to još ima nekolicina igrača koji su porijeklom iz bivše Jugoslavije.

"Prilagodba na novu sredinu prošla je bez problema. Jako brzo smo se navikli na novu društvo. Radom na treninzima smo jako zadovoljni, imamo sve uvjete. Malo nam nedostaju naši roditelji i prijatelji, ali to je nešto na što smo se već navikli prethodnih godina igrajući u raznim drugim klubovima izvan naše zemlje."

Interesantno je da braća Novoselac, koji se inače školuju za profesionalne trenere, neće u Norrkopingu biti samo u svojstvu igrača. U klubu su ih prepoznali kao istinske profesionalce i majstore.

Sezona počinje 12. novembra

"Pored našeg igračkog angažmana, dogovorili smo da budemo i u svojstvu asistenata našem treneru u trenažnom procesu i još smo dobili ulogu trenera naše ženske ekipe. One također imaju ligaško natjecanje koje počinje 12. novembra i veselimo se startu sezone za žene. Dojmovi o Norrköpingu kao gradu su izuzetno lijepi, kao i o ljudima koje smo do sada ovdje upoznali", iskren je Novoselac.

Švedski futsal još uvijek je na amaterskom nivou, ali prema nekim naznakama ne još dugo. Kakve su ambicije Norrkopinga?

"U ekipi imamo pojedince koji su tehnički jako dobri, nekoliko je kandidata za švedsku reprezentaciju. Uz dobar rad na treninzima i poboljšanje taktičke discipline u igri, vjerujemo da naša ekipa može igrati zapaženu ulogu ove sezone u ligi. Zasad smo startali dobro, pobjedom u gostima kod Hammarbyja. Sljedeća dva susreta igramo kod kuće i nadamo se novim bodovima.", priča Slaven i dodaje:

"I ostali klubovi su se pojačali ove sezone. Došlo je nekoliko Brazilaca i par iskusnijih skandinavskih igrača u druge klubove, tako da je opće mišljenje kako će ove sezone liga biti kvalitetnija i neizvjesnija. I nama je to drago jer će utakmice biti zanimljivije. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi