Čelik igra za ugled kluba, a Željezničar za odlazak u Evropu

U susret derbiju starih rivala na Bilinom polju

Čelik igra za ugled kluba, a Željezničar za odlazak u Evropu

D. Kurbegović

Nogometna Premijer liga BiH nastavlja se u srijedu kada su na programu utakmice 28.kola. U posljednja tri kola sve utakmice će se igrati u istom terminu, a veoma je zanimljiva borba za vrh tabele, ali i za opstanak u ligi.

Derbi 28. kola biće odigran na Bilinom polju, gdje će snage odmjeriti Čelik i Željezničar. Posljednja utakmica u Zenici odigrana u posljednjem kolu prošle sezone igrana je bez podrške domaćih navijača, tako će biti i u srijedu, što će sigurno oslabiti derbi starih rivala,makar kada je u pitanju atmosfera i broj navijača na tribinama.

Utakmica glede rezultata nema posebnog značaja za domaćine, koji su obezbjedili opstanak u ligi, ali svakako da zbog imena i ugleda kluba moraju igrati i dobro natopiti crno-crveni dres protiv jednog od najvećih rivala posljednjih 15-tak godina.

S druge strane Željezničar u Zenicu dolazi po tri boda, jer nema prava na kiks, budući da ih svaki drugi rezultat udaljava od izlaska u Evropu, a to je cilj kluba s Grbavice.

Kada je u pitanju tradicija utakmica između ova dva kluba od 1995.godine, Čelik i Željezničar su odigrali ukupno 42 utakmice, Željezničar ima 16 pobjeda na svome kontu, Čelik je zabilježio devet pobjeda, dok je 17 utakmica završeno bez pobjednika.

Zeničani su interesantno posljednji puta pobijedili klub s Grbavice 18.aprila 2009.godine, rezultat je bio 2:0, a strijelci za domaći tim bili su Dario Purić i Jasmin Smriko. Zanimljivo je da je u toj utakmici za Čelik nastupao Adnan Zahirović, dok su s druge strane u dresu Željezničara nastupili Samir Bekrić,Srđan Stanić i sadašnji strateg Edis Mulalić.

Poslije tog poraza ekipe iz Doline ćupova, na klupu Željezničara je drugi puta došao Amar Osim i onda kreće potpuna dominacija plavih nad crno-crvenima. Željezničar na Bilinom polju ne zna za poraz sedam godina, a posljednji put su slavili pobjedu 29.septembra 2012. godine, strijelac za Čelik je bio Mehmedalija Čović, dok su za Željezničar pogodili Eldin Adilović i Denijal Brković.

Prošle sezone na Bilinom polju završeno je bez pobjednika 1:1, a strijelci su bili Asim Zec za domaćina, te Dženis Beganović za goste iz Sarajeva. Posljednja utakmica između Željezničara i Čelika odigrana jesenas na Grbavici ubjedljivo je pripala domaćinu, koji je pobijedio sa 4:0 i to sa sva četiri gola u drugom poluvremenu.

Željezničar u Zenicu dolazi u najjačem sastavu, dok će Čelik nastupiti bez kartoniranih Kazazića i Heće, plavi s Grbavice ne znaju za poraz u posljednjih 13 utakmica, dok su Zeničani nakon šest utakmica bez poraza, prošlo kolo u Vitezu minimalno poraženi od domaćina.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Bilo kako bilo, na Bilinom polju se očekuje jedna otvorena i muška utakmica, kojoj će sigurno samo nedostajati veći broj gledatelja. Zanimljivo da je posljednji puta stadion Bilino polje na utakmici Čelika protiv neke ekipe bio ispunjen upravo protiv Željezničara 2011. godine u finalu Kup-a, kada su gosti iz Sarajeva pobijedili 0:3.

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi