Četiri kluba u borbi za Premijer ligu, šest  za opstanak

Kreće drugi dio sezone u Prvoj ligi Federacije

Četiri kluba u borbi za Premijer ligu, šest za opstanak

S. Mlaćo

U subotu i nedjelju nastavlja se drugi dio sezone u Prvoj ligi Federacije.

Kao i obično, prelazni rok nije donio ama baš ništa novo, igrači su se selili iz kluba u klub, te ostali u istom rangu takmičenja, dok spektakularnih transfera nije bilo ni u najavi. 

Jesenji šampion je visočka Bosna i u ovom klubu, te samom gradu, vlada prva nogometna euforija. Svi konačno žele da Bosna izbori plasman u Premijer ligu, a velikih promjena u igračkom kadru ovog kluba nije bilo. Klub su pojačali Adnan Hodžić iz Mladosti, dok su na posudbu iz FK Sarajevo stigli mladi Vedad Gljiva i Edvin Rastoder. Visočani imaju samo bod prednost u odnosu na NK Travnik, a u prvom kolu nastavka sezone danas će u goste neugodnoj Čapljini. 

Veziri sa Pirote prvi su pratioci Bosne, a i u ovom klubu ne kriju da žele povratak u Premijer ligu. Nisu mnogo mijenjali postojeći kadar, a uspjel su zadržati prvog strijelaca lige Sabahudina Jusufbašića koji će u drugom dijelu sezone biti glavna uzdanica Travničana. Od povrede se oporavio Irhan Smajić, a iz HNK Orašje su stigli Matijas Pejić i Seid Zukić. 

Travničani sezonu otvaraju gostovanjem Veležu, a u korist im ne ide što su uspjeli izboriti prolaz u četvrfinale Kupa pa bi im igranje na dva fronta sigurno moglo stvoriti male probleme. 

Trećeplasirano Orašje ima 26 bodova, ali teško je očekivati da se Labudovi sa Save uključe u borbu za prvo mjesto. Ovaj klub preuzeo je Marko Stojić, koji je odmah i pojačao redove dovođenjem Milovana Novakovića, Darija Purića, Zorana Brkovića, Ognjen Radulović, a tim su napustili Matijas Pejić, Aleksandar Vidović, Josip Maskaljević, Elvedin Aletić...

Orašanima u prilog ide da imaju najpovoljniji raspored u odnosu na ostale konkurente iz vrha tabele. 

Prava enigma je četvrtoplasirani GOŠK iz Gabele. Gabeljane je u zimskoj pauzi preuzeo Darko Vojvodić, ali u pripremnom periodu tim iz Hercegovine nije briljirao. Vrijedno pojačanje za GOŠK je sigurno Amir Zolj koji dolazi iz Olimpika, a tu je i povratnik Miljenko Bošnjak koji je boravio u zatvoru zbog afere iz vremena kada je nastupao u susjednoj Hrvatskoj. 

Bratstvo i Zvijezda dijele peto mjesto, a zanimljivo da su oba tima promijenila trenere na zimskoj pauzi. Zvijezdu je preuzeo Bojan Magazin, dok je na klupu Bratstva sjeo iskusni Denis Sadiković. Ipak, i pored dosta renomiranih igrača za bh. nogomet, teško je očekivati da će se ova dva tima uključiti u borbu za prvo mjesto. 

Sedmoplasirani Rudar iz Kaknja u pripremnom periodu pokazao je blago rečeno slabe partije, a tim je pojačao Bajro Spahić, dok je slobodne papire uzeo dugogodišnji kapiten Zlatan Gafurović. FK Goražde su pojačali Raščić i Drljević iz Olimpika, te Huseinspahić uz Čelika, a sredina tabele je realnost ovog tima, koji bi mogao i odlučiti šampiona, s obzirom da mu na megdan dolaze gotovo svi klubovi iz vrha tabele.

Jedinstvo iz Bihaća sa pripremama je počelo među posljednjim federalnim ligašima, a klub će sa klupe predvoditi Nedžad Žerić. Prije par dana Bišćane je pojačao i napadač Miloš Galin, a navijači za sada maštaju o stranim investitorima koji bi definitivno promijenili trenutno teško stanje i pokušali vratiti klub na staze stare slave.

Sloga iz Siminog Hana angažovala je veliki broj novih igrača, kao i ambicioznog trenera Nermina Bašića. Bašić je istakao da je Slogin cilj ove polusezone opstanak u ligi, ali da su ambicije u narednoj sezoni mnogo veće. 

Budućnost iz Banovića i Bosna Sema dijele 11., odnosnu 12. poziciju, te je u oba klub zacrtan jedan cilj: opstanak u ligi.

 

Trinaestoplasirana Čapljina ima 17 osvojenih bodova, a u zimskom prelaznom roku napustio ih je kapiten Ivan Raič, dok će pojačanje sigurno predstavljati dojučerašnji član Olimpika Tarik Isić.

Velika borba za opstanak predstoji i Radničkom iz Lukavca, te mostarskom Veležu. U Radničkom vlada veoma haotična situacija, te su svi mišljenja da se Lukavčani ne mogu spasiti od ispadanja. Klub je preuzeo trener Milenko Bošnjaković, a od pojačanja vrijedi izdvojiti iskusnog Mladena Stjepanovića i Stefana Udovičića koji je stigao na posudbu iz Olimpika.

U mostarskom Veležu nisu odmarali nijednog dana priprema. Ibro Rahimić je svjestan da Rođene čeka težak posao, a veliki broj novih igrača, većinom mladih, potpisao je vjernost mostarskom ponosu. Stigla su dvojica golmana Almin Abdihodžić te Benjamin Tipura, te Emrah Krcić i Rodrigo Carvalho.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Rođeni već u subotu dočekuju drugoplasirani Travnika, a njihova sudbina uveliko će biti poznata nako tog meča. Ukoliko slave pobjedu mogu se upustiti u borbu za opstanak, međutim, novi kiks značio bi definitivni ponor. 

Posljednjeplasirani Novi Travnik već odavno je sigurni putnik za niži rang. Novotravničani su u prvom dijelu sezone osvojili samo pet bodova, a angažovali su i novog šefa sručnog štaba Salima Durakovića, sa željom da već krenu praviti tim za narednu sezonu Druge lige Federacije BiH grupa Zapad.

Zaprati NK Jedinstvo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Jedinstvo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi