"Četvrta liga? Pa ni igrač Sarajeva nije uspio ostati ovdje"
EPA

Tomislav Piplica iz Njemačke za SportSport.ba

"Četvrta liga? Pa ni igrač Sarajeva nije uspio ostati ovdje"

Povod za intervju sa Tomislavom Piplicom je novi trenerski posao. Nekadašnji golman i trener golmana u našem nacionalnom timu je   prije nekoliko dana dobio priliku da samostalno radi u njemačkom četveroligašu po imenu Wacker Nordhausen, a znanje i iskustvo koje je stekao u karijeri pokušat će iskoristiti da uvede klub u viši rang. 

Klub koji se takmiči u njemačkoj četvrtoj ligi se obično potcjenjuje. Svjestan toga je i neponovljivi Tomislav Piplica (47), koji u razgovoru za SportSport.ba kazao da je nogomet u tom rangu na nivou naše BHT Premijer lige. 

"U Wacker Nordhausenu sam najprije radio kao trener golmana, otprilike godinu i pol dana. Drago mi je što sam dobio šansu da budem prvi trener jer klub je ambiciozan i ima planove da ubrzo uđe u 3. Bundesligu. Imamo dobrog sponzora, a da smo ozbiljni potvrđuje i to što je za sportskog direktora postavljen Maurizio Gaudino koji je napravio dobru karijeru. Meni nije strano raditi kao prvi trener jer sam takvu funkciju imao priliku obavljati, a problem mi nije ni to što je klub u četvrtoj ligi. Kod nas se to gleda na drugačiji način. Kvalitet je zaista veliki i u ligi u kojoj se takmičimo igraju Energie Cottbus i Carl Zeiss Jena", riječi su Piplice na početku razgovora za SportSport.ba. 

Piplica ima velike ambicije u trenerskom poslu. Vjeruje da sa svojim klubom može napraviti dobre stvari, iako je na kormilo došao u teškoj situaciji. 

"Sigurno da sam poslije aktivne karijere razmišljao o trenerskom pozivu i prvo sam završio licencu. Očekivao sam da ću dobiti šansu i to se ostvarilo, ali možda sam sada u Wacker Nordhausen stigao u nezgodnoj situaciji. Klub se poslije tri izgubljene utakmice nalazi u maloj krizi, atmosfera se poljuljala i razočarani su i sami navijači. Uz to je bolestan i predsjednik kluba. Ipak, ja sam na insistiranje ljudi iz kluba i mojih pomoćnika prihvatio da preuzmem klub i vidjet ćemo koliko ću se dugo zadržati. To ćemo definitirati nakon što se situacija stabilizuje", dodaje Piplica. 

Interesantno je da je Piplica više zarađivao u njemačkim niželigašima nego kada je u prvom mandatu bio u reprezentaciji Bosne i Hercegovine. 

"Malo mi je glupo o tome pričati, ali je istina da sam u prvom mandatu radio faktički besplatno. To što sam dobijao nisam mogao pokriti ni za kafu. Ali, nije to problem. Dobili smo šansu i ja sam mnogo zahvalan na tome. Bila je čast raditi sa jednim Safetom Sušićem kojeg ranije nisam poznavao. Epizoda u reprezentaciji je trajala pet godina i mislim da smo napravili dobar rezultat, a svi znaju koliko je teško raditi na našim prostorima", kaže Piplica i potom se ponovno osvrće na uslove koje ima u Njemačkoj. 

"Nije samo novac pokazatelj da su stvari dosta uređenije u Njemačkoj. Kod nas se obično potcjenjuje kada kažeš da vodiš klub iz četvrte lige, a otkrit ću vam da je jedan igrač Sarajeva, kojeg neću imenovati, došao ovdje na probu i nije ostao."

Sada kada je u Njemačkoj je u dobrom kontaktu sa bh. igračima koji su u Bundesligi. Prvenstveno sa Emirom Spahićem iz HSV-a. 

"Sa Spahićem se viđam kada imamo vremena za to, u dobrom smo kontaktu. Također na vezi sam sa Ibiševićem i Fejzićem koji se izborio za 'jedinicu' u Eintracht Braunschweigu. Najveći nam je problem što imamo obaveze i onda je dosta teže to organizirati. Raduje me što je Hajrović počeo ponovo igrati u Werderu. On ima kvalitetu, ali je nažalost nije mogao potvrditi u kontinuitetu. Da zna dati gol pokazao je protiv Mainza i za mene je igrač koji je mogao mnogo više napraviti", priznaje Piplica. 

Piplica je bio u stručnom štabu koji je po prvi put u historiji naš nacionalni tim odveo na jedno veliko takmičenje - Svjetsko prvenstvo u Brazilu. 

"Mi smo mogli na veliko takmičenje i prije Brazila. I danas pamtim utakmicu iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Francuske, a za remi smo sami krivi iako je bilo diskutabilnih sudijskih odluka. Potom je onda došao baraž sa Portugalom, izgubili smo, tako da je tu bilo više nesreće. Onda je uslijedio odlazak na Svjetsko prvenstvo po prvi put u historiji i ne znam kada će se to ponoviti opet. Daj Bože da prethodni stručni štab ne bude jedini kojem je to uspjelo."

Kao trener golmana Piplica je mnogo uradio za našu reprezentaciju. Lobirao je da se neki igrači pozovu, raspravljao se sa menadžerom Kolašinca koji je želio da on igra za Njemačku, ali nije se želio eksponirati na taj način. 

"Nisam htio da se zna kojim igračima sam pomogao, oni znaju i to je meni dovoljno. Teško je bilo dovoditi igrače koji su odrasli u drugim državama, prvenstveno iz razloga što nemaju čiste papire. Kad se samo sjetim koliko je bilo muke oko Mensura Mujdže da dobije pasoš i to u periodu u kojem su FIFA-a i UEFA-a imali svoje probleme. Istina je i da sam imao raspravu sa menadžerom Seada Kolašinca. On je želio da igra za Njemačku, a ja sam ga ubjeđivao da mi stvaramo jedan novi tim i da možemo uspjeti. Tako je i bilo na kraju, Sead je otišao na Svjetsko prvenstvo i to sigurno nikada neće zaboraviti. Lakše mu je kod nas biti standardan nego u Njemačkoj. Može meni pričati ko šta hoće, ali znam kako stvari stoje u Njemačkoj."

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine i danas pomno prati. Predstojeću kvalifikacijsku utakmicu sa Belgijom je optimistično najavio. 

"Pratim, naravno, svoju zemlju i sve druge reprezentacije. Radeći u Bosni i Hercegovini sam stekao puno prijatelja i ostao sam vezan za reprezentaciju kojoj želim sve najbolje. Što se tiče utakmice koja slijedi, mi imamo svugdje svoje šanse. Sve zavisi kako ćemo ući u utakmicu, kako su igrači spremni i raspoloženi, igraju li u svojim klubovima... Sve su to faktori koje možemo uzet u obzir, a treba imatu na umu i da Belgija ima svoje probleme. Imali su oni velike ciljeve na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i kada ih nisu ostvarili odlučili su otjerati trenera koji je napravio to 'belgijsko čudo'. U nogometu nema milosti. Mi možda možemo iskoristiti tu šansu što se Belgijanci nisu uigrali sa Martinezom i vjerujem da će biti razloga za slavlje", mišljenja je Piplica. 

Nogometom se odlučio baviti i Piplicin 15-godišnji sin Žak Paolo. Trenutno je u akademiji Carl Zeiss Jene. 

"Zadovoljan sam načinom na koji se razvija. Nakon što je ranije bio u Energie Cottbusu i RB Leipzigu prešao je u Carl Zeiss Jenu i već tri godine je u internatu. Nisam ga ranije želio opterećivati nogometom, ali sada kada ima 15 godina trudim se da pričam puno s njim i da mu objasnim neke stvari. Ima i ovdje tatinih sinova kao i kod nas, ali mora se s tim boriti i o njemu ovisi hoće li nešto napraviti. Najbitnije je da uživa u tome i da školu završava." 

Rodno Bugojno, kako sam kaže, ne posjećuje mnogo zbog obaveza. 

"Češće sam dolazio kada sam bio u reprezentaciji, ali zbog manje slobodnog vremena to je bilo isključivo na dan. Sada se svodi to sve na jednom godišnje. Ne patim ja mnogo, jer meni je najbolje tamo gdje je moja porodica. Ovdje u Njemačkoj mi je isto kao kod kuće", ističe Piplica i za kraj razgovora se osvrće na situaciju u svom matičnom klubu Iskri. 

"Kroz nesretni rat su se desile mnoge stvari koje su uništile tu jaku Iskru. Bila je bogata, mogla je finansirati dobre igrače i imala je ime u bivšoj Jugoslaviji. Kada sam prije šest godina obišao stadion, srce me zaboljelo. Imam osjećaj da više to nikoga toliko ne interesuje." 

U igračkoj karijeri Piplica je najdublji trag ostavio braneći za Energie Cottbus u kojem je proveo 11 godina. Za reprezentaciju branio na devet utakmica.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi