Čolaković i Dominković se boje Ušanovića
Iljo Dominković

Bura u Nogometnom savezu BiH

Čolaković i Dominković se boje Ušanovića

U Nogometnom savezu BiH mobilno je stanje, piše današnji San. Grupa bivših i aktuelnih uposlenika NSBiH, okupljena oko Jusufa Pušine, svojim izjavama – u svojstvu svjedoka – na sudu nastoji što više otežati poziciju Muniba Ušanovića. Za cilj imaju njegovo rušenje i dovođenje svog čovjeka.

Ni Ušanović ne miruje. Noćima se ne gasi svjetlo na drugom spratu u Savezu, gdje aktuleni sekretar slaže papire, ključne materijale, brojne ugovore, koje drži svojim „asom“. Aktuelni čelnici NS/FS BiH (Predsjedništvo), spremni su za promjene, ali nema konsenzusa za takvu odluku. Navodno je Iljo Dominković, pod pritiskom čelnika UEFA i FIFA, spreman žrtvovati Ušanovića, ali ne zna kako to izvesti bezbolno. I u tome ima podršku Sulejmana Čolakovića, ali ne tako naglašenu, drugog dopredsjednika Bogdana Čeke, koji Ušanovića ne smatra glavnim kočničarem i krivcem što Savez godinama posluje kako posluje.

Uoči „historijske“ sjednice, koja bi se mogla pretvoriti u farsu, Dominković je krenuo u kampanju i posjetu svojih kolega iz nogometne vlade. Među prvima koje je Dominković posjetio bio je Mile Kovačević, koji nije član Izvršnog odbora NSBiH, ali je predsjednik FSRS i kao vrlo autoritativan, nezaobilazan u rješavanju kadrovske križaljke u vrhu krovnog Saveza. Kovačević, kao ugledni advokat i dokazani sportski radni, uživa poštovanje u svom enitetu, te među „federalcima“, pa se zato mnogi bore za njegovu naklonost. Navodno je Dominković od Kovačevića tražio razumjevanje za, po mnogima, štetan ugovora koji je savez potpisao sa jednom inostranom kompanijom.

“I fudbalski Savez Farskih Ostrva potpisao je puno bolji ugovor. Oni koji su to uradili, a Ušanović to nije mogao sam uraditi - uradili su to iza leđa svojih partnera. Nije korektno što su to pojedinci uradili bez znjanja članova Izvršnog odbora. Tako se ne gradi povjerenje među partnerima i prijateljima“, izjavio je Petković za San.

Drugi podsjećaju da ni pokojni predsjednik Milan Jelić nikog nije konsultovao kada je potpisivao slične ugovore. Upravo je sporni ugovor, te još neke pikanterije, glavni adut Ušanovića. Navodno, pojedini članovi Predsjedništva strahuju od Ušanovićevih saznanja, čiji su potezi pokriveni odlukama Izvršnog odbora. Zato su Dominković i Čolaković na pravim mukama. Oni bi najradije skinuli glavu Ušanoviću, ali se boje da on ne progovori.

“Mi nećemo tek tako pustiti da Ušanovića voda nosi... Tražit ćemo odgovornost i drugih“, stav je čelnika FSRS, koji će tražiti raspravu oko neodigravanja prijateljske utakmice sa Srbijom.

“FSRS će tražiti jasne i glasne odgovore od čelnika UEFA -e i FIFA - e, ko je i zašto zabranio nastup fudbalskoj selekciji FSRS da igra prijateljske utakmice. Naš je Savez zbog toga na gubitku stotinjak hiljada eura. I niko nema koristi od naše štete, ali nam je stalo da saznamo istinu, zašto je došlo zbog opstrukcije jedne korektne, sportske ideje“, traži odgovor Rodoljub Petković, generalni sekretar FSRS.

U najtežoj poziciji je Sulejman Čolaković, sa, ruku na srce, najvećom reputacijom sportskog radnika. No, Čolaković je godinama u udobnoj fotelji i samo je verbalno najavljivao nogometnoj mafiji, a, ustvari, žmirio na oba oka na brojne nepravilnosti, mahinacije u i oko Saveza. Čolaković broji dane do preuzimanja predsjedničke pozicije i najmanje priželjkuje iznošenje prljavog veša. Osim predsjedničke palice, stalo mu je da kontroliše izgradnju sportskog centra u Zenici, mada je, prema našim saznanjima, to u sferi naučne fantastike. Naime, „Investitori“ iz Ženeve i Ciriha, ni slučajno ne žele povjeriti novce čelnicima Saveza, odnosno menadžmentu kojeg čine; Dominković, Čeko, Čolaković i Ušanović.

Premda je izbor sekretara tek blagi povjetarac, čini se da se iza lobiranja za glavnog administrativca u Savezu vodi grčevita bitka za prevlast, za kontrolu nad milionima eura, koje je FIFA i UEFA spremna pokloniti bh. Savezu na ime brojnih, godinama nerealiziranih projekata. Čolaković strahuje do dolaska „sarajevskog“ predstavnika, čime bi se krenulo u pripremanje terena za izbor novog bošnjačkog člana predsjedništva u NSBiH. Navodno je Mensud Bašić, želja sarajevskog kantonalnog saveza. Kako su izbori za nepune dvije godine, vrlo je moguće da će se izborom novog sekretara otvoriti proces "rekonstrukcije" Predsjedništva NSBiH. U preostalih „nekoliko“ sati, vodit će se grčevita bitka za glasove, podršku, naklonost i za „projekte“ jedne nove grupe ljudi.

Sve strane u Savezu, nastoje dobiti podršku Miroslava Blaževića koji se (ne)svjesno uključio u kampanju. No, niko ne zna pouzdano koga će Blažević podržati. I on ovih dana vrši konsultacije na terenu. Nogometni cirkus čini se ulazi u svoju završnu fazu. Narednih dana javnost će svjedočiti još jednoj predstavi, možda i farsi čelnika Saveza, koji se godinama grčevito bore samo za svoje fotelje, a fudbal nam tone sve dublje i dublje, liga je sve slabija, golobradi dječaci napuštaju bh. terene, na sceni je hiper inflacija trenera i menadžerai nogometnih skorojevića na glavnim pozicijama u kantonalnim, županijskim, federalnim i krovnim Savezima... Hoće li srijeda, 17 decembra biti historijski dan, ili već viđena trgovina u režiji nogometnih moćnika i mešetara.

Ćiro razgovaro sa Kunom
Miroslav Blažević, kojem Banja Luka, zbog bliskosti sa Miloradom Dodikom, postaje drugi dom, imao je "vruć" razgovor sa Andreasom Kunom, čelnikom iz FIFA -e. U prijateljskom su razgovoru pretresli sve teme u bh. nogometu. Navodno je Blažević stalno tražio vodu i tablete, kada je čuo neke stvari od Kuna, koji je očito bolje upućen u stanje u NS/FS BiH, od samog selektora. I Blažević je zanijemio kada je saznao da na računima UEFA i FIFA leže milioni za projekte koje NSBiH nikako da prihvati i krene u realizaciju.

Pada konkurs
Brojne su opcije uoči sjednice nogometne vlade. Izbor generalnog sekretara, svakako je najzanimljivija tačka, ali ne i jedina. Jedna od opcija, koja je vrlo izvjesna je da će se poništiti konkurs. Zato što su bez valjanih objašnjenja eliminisani ostali kandidati: Velid Imamović, Šener Bajramović, Arman Čehajić i drugi... Po drugoj verziji, Ušanović bi mogao dobiti još dva tri mjesta vremena da sredi stanje u Savezu dok se ne izabere novi sekretar. Ta opcija je zanimljiva i selektoru, koji ne želi lošu klimu uoči utakmica sa Belgijom u martu i aprilu. Ušanović svoje saradnike i uposlenike uvjerava kako će dobiti dvanaest glasova za još jedan mandat. No, ni njegov najveći konkurent Nijaz Merdanović, nekadašnji as Sarajeva, dugogodišnji sportski radnik , „ne spava“. I on se nada pobjedi. I treća opcija je da UEFA i FIFA imenuju svog kandidata kao v.d. sekretara, a najviše šansi za to ima Jasmin Baković.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije