Crveni karton sudijama, licemjerstvo neće donijeti boljitak

Bh. klupski fudbal u velikim problemima

Crveni karton sudijama, licemjerstvo neće donijeti boljitak

A. Beganović

Proteklog vikenda kompletirano je 9. kolo Lige za prvaka i Lige za opstanak nakon kojeg se još uvijek ne zna ko će biti prvak i ko će uz Olimpik napustiti društvo najboljih bosanskohercegovačkih klubova.

U 9. kolu Lige za prvaka odigran je i najveći bosanskohercegovački derbi u kojem je Sarajevo sa minimalnih 1:0 ali sasvim zasluženo savladalo Željezničar. Bordo tim, koji je tako zadržao teoretske šanse za osvajanje titule uz sve probleme sa kojima se susreo uoči susreta, nadigrao je velikog rivala, no može se reći da je dobra igra izabranika Mehmeda Janjoša ostala u sjeni dešavanja u Bijeljini.

Naime, na susretu Radnika i Zrinjskog gosti su do pobjede došli iz nepostojećeg penala u 93. minuti, a sudija Antoni Bandić je odlukom da pokaže na bijelu tačku uzburkao duhove u bosanskohercegovačkom fudbalu, a nezavnično su svoje mandate na raspolaganje Izvršnom odboru iz moralnih razloga zbog mnogo sudijskih grešaka u Ligi za prvaka stavili predsjednik Komiteta za suđenje Ibrahim Hasanbegović i direktor Sektora za sport Elmir Pilav.  

Licemjerstvo na djelu, ljubitelji bh. fudbala trpe

"Sudije pomažu Željezničaru", Zrinjski osvaja titule zahvaljujući sudijama", "Sarajevo nikada trofej ne bi osvojilo da nema svoje sudije", otprilike su naslovi u printanim i elektronskim bh. medijima pred kraj svake sezone.

Ništa novo ne dešava se ni danas, a glavne uloge su pripale Željezničaru i Zrinjskom, dok je Sarajevo koje nije u ovoj sezoni bilo "miljenik" sudija zbog toga u drugom planu.

Do prije nekoliko dana preko jednog dijela bh. medija vršio se pritisak na sudije koje su ocijenjene kao 12. igrač Željezničara, da bi nakon subotnjih utakmica mediji koji su bliži ekipi sa Grbavice sudiju Antonija Bandića okarakterisali kao najbitnijeg igrača Zrinjskog u pohodu na novu titulu.

Očekivano, a ako se neko iznenadio onda ne poznaje prilike u i oko bh. fudbala, no istina je kao i uvijek negdje u sredini. Obje ekipe su tokom sezone zbog katastrofalnih odluka čelnika imali loše periode, a na kraju će kroz cilj najvjerovatnije prva proći manje lošija ekipa.

No, vratimo se na Bandića koji je za Zrinjski u Bijeljini u 93. minuti dosudio penal kakav se ne dosuđuje niti na naštimanim susretima u "beton" ligama i nakon biljeljinske lakrdije jedino što preostaje nadležnim organima Fudbalskog saveza BiH je žestoko ga kazniti.

Međutim, bilo bi licemjerno ne spomenuti da je Željezničar u nekoliko navrata od sudija imao vjetar u leđa i zahvaljujući greškama u njihovu korist što je utvrdio i Komitet za suđenje Plavi su došli do nekoliko vrijednih bodova, te su imali nekoliko meč lopti koje nisu znali iskoristiti iz ovih ili onih razloga kao i da je Sarajevo ostalo bez dva boda protiv Radnika zbog sudijskog previda nedozvoljene pozicije, a bez Kupa zbog nedosuđenog jedanaesterca nad Ahmetovićem u prvom susretu.

I kako to biva u Bosni i Hercegovini, niti jedan klub koji je u određenom periodu "poguran", da li sa namjerom ili ne najmanje je bitno, neće komentarisati loše sudijske odluke, a kada je "povaljen" na sva usta će pričati o kriminalnoj hobotnici koja je raširila svoje krake u Fudbalskom savezu BiH, te će mahati parolom "svi su protiv nas".

Upravo zbog toga za loše stanje u bh. klupskom fudbalu i oni snose odgovornost, a sudije su kada se sve sabere i oduzme u još uvijek aktuelnoj sezoni razočarale. Previše je utakmica na čije ishode su uticale njihove loše odluke, a zbog toga najviše trpe ljubitelji bh. klupskog fudbala koji je sve manje i koji će se ukoliko svi zajedno nešto ne uradimo za par godina moći prebrojati na prste jedne ruke.

Novi sistem potpuni promašaj, sa problemima se mora suočiti

Novi sistem takmičenja od kojeg se očekivalo mnogo nije donio dugo najavljivani iskorak. Kvaliteta fudbala je na nikada nižim granama i osim zanimljivosti i sudijskih previda ništa nije dobijeno, a s obzirom na sva dešavanja u posljednje vrijeme može se diskutovati i o regularnosti samog takmičenja. 

"Afera Cener" čiji epilog još nije poznat, iznenadni ulazak u formu Viteza, tankiranje Širokog Brijega, te pomenute sudijske greške u Ligi za prvaka sasvim sigurno ne idu u prilog zagovornicima novog sistema takmičenja koji su prilikom donošenja odluke bili manjina u odnosu na one koji su bili za trokružni sistem (8 klubova za trokružni). Osim toga novi sistem takmičenja je pokazao da Bosna i Hercegovina nema dovoljan broj sudija, a oštri kriteriji koje je zauzeo Komitet za suđenje dovelli su do toga da na važnim utakmicama pravdu često dijele sudije koje nisu dorasle tom zadatku.  

Šest dana je ostalo do kraja sezone o kojoj će se još mnogo pričati, a kako se isti scenarij ne bi ponovio za godinu dana, stvari se moraju drastično promijeniti kako u samim organima koji rukovode takmičenjem tako i u klubovima čiji se čelnici danas žale na suđenje, a juče su tim istim sudijama upućivali poziv za ručak ili večeru. Bilo kako bilo, situacija je zabrinjavajuća, a sve dobro urađeno u Fudbalskom savezu u prethodnim godinama brzo će pasti u zaborav ukoliko se na probleme klupskog fudbala pokuša zažmiriti na jedno oko.



Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi